:

Vad har Kustbevakningen för befogenheter?

Innehållsförteckning:

  1. Vad har Kustbevakningen för befogenheter?
  2. Får Kustbevakningen bötfälla?
  3. Hur är det att jobba på Kustbevakningen?
  4. Vad gör kustbevakningen?
  5. Kan kustbevakningen utfärda böter?

Vad har Kustbevakningen för befogenheter?

Lagen ger en tjänsteman vid Kustbevakningen samma befogenhet som polisman att hålla förhör, ta med någon till förhör, gripa någon och att företa husrannsakan eller verkställa beslag (11 kap. 2 och 5–7 §§). I befogenheterna ingår även att stoppa och kvarhålla fartyg (11 kap. 14 §).

Får Kustbevakningen bötfälla?

Regeringen har i dag beslutat en förordningsändring som innebär att Kustbevakningen får möjlighet att utfärda ordningsböter till personer som buskör med bland annat vattenskoter. De senaste åren har det skett en ökad användningen av vattenskotrar. Dessa körs ofta i hög fart nära land, hamnar och badplatser.

Hur är det att jobba på Kustbevakningen?

Som kustbevakare måste du kunna behärska pressade och svåra situationer, samtidigt som du måste kunna finna tillfredsställelse i vardagliga rutiner under patruller till sjöss, på land eller i luften. Att vara lyhörd och visa engagemang och initiativförmåga är viktigt. Att arbeta som kustbevakare är ett beredskapsjobb.

Vad gör kustbevakningen?

Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss och arbetar för att skadorna vid utsläpp av olja eller andra farliga ämnen ska minimeras så att naturen kan skyddas så långt det är möjligt. Kustbevakningen är ständigt i beredskap med specialutrustade miljöskyddsfartyg.

Kan kustbevakningen utfärda böter?

– Personer som kör vattenskoter, eller annat fartyg, på ett vårdslöst, snabbt och störande sätt ska kunna lagföras direkt på platsen. Det möjliggörs nu när Kustbevakningen omedelbart kan utfärda böter för den typen av brott, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.