:

Varför avlånga burkar?

Innehållsförteckning:

  1. Varför avlånga burkar?
  2. Varför nya burkar?
  3. Varför har Cola bytt burk?
  4. Varför 44 cl burk?
  5. Hur har aluminium utvecklats genom historien?
  6. När kom Aluminiumburken till Sverige?

Varför avlånga burkar?

Det nya utseendet beräknas öka intäkterna med omkring 100 miljoner kronor per år genom möjligheten att attrahera nya köpare och konsumtionstillfällen. En av orsakerna är att avlånga burkar kräver mindre material då den största mängden metall används i botten och toppen.

Varför nya burkar?

Den nya burken är inte bara slankare till sitt utseende, den är också något materialsnålare. Trots att den rymmer lika mycket dryck, 330 ml, går det åt mindre aluminium vid tillverkningen av burken. – Förklaringen är att locket är mindre på den nya burken.

Varför har Cola bytt burk?

– Många, särskilt yngre, väljer av miljöskäl hellre burkar framför plastflaskor. Man vill dra ned på plasten helt enkelt och vi vill alltid kunna erbjuda alternativ. Med de nya burkarna släpper Coca-Cola också nya multiförpackningar i kartong.

Varför 44 cl burk?

Melleruds lanserar nu en burk44 cl. Burken är ett mellanting mellan de klassiska 33 cl- och 50 cl-formaten och syns vanligtvis mer frekvent utanför Sveriges gränser. Designen bjuder på stilren elegans och pryds likt originalflaskan av ett fotografi taget vid sekelskiftet från tågstationen i Mellerud.

Hur har aluminium utvecklats genom historien?

Materialet i burken ersattes så småningom med aluminium, men den platta formen överlevde fram till 1970-talet. 1959 uppfann Ermal Fraze den integrerade kapsylen med dragring, så kallad "tabb", som man drar loss från burken utan verktyg.

När kom Aluminiumburken till Sverige?

1979 gick man i Sverige över till aluminiumburkar, något som redan hade skett i andra länder.