:

Varför får man venös insufficiens?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får man venös insufficiens?
  2. Vad är venös hypertension?
  3. Kan åderbråck orsaka blodpropp?
  4. Hur kan man motverka venös insufficiens?
  5. Hur vet du att ett bensår är venöst eller arteriellt?
  6. Kan det vara farligt med åderbråck?
  7. Vad betyder kronisk venös insufficiens?

Varför får man venös insufficiens?

Venös insufficiens är den vanligaste orsaken till bensår. Venös insufficiens kan orsakas av djup ventrombos eller svaghet i klaffsystemet i underbenets ytliga vener, oftast i de så kallade perforantvenerna. Första tecknet på venös insufficiens är underbensvullnad som minskar vid högläge.

Vad är venös hypertension?

Venös insufficiens är en kärlsjukdom som vanligen består i att de venösa klaffarna inte fungerar tillfredsställande. Oftast drabbas benen av tillståndet, och yttrar sig då i bland annat ödem i de nedre delarna av benen, vristerna och fötterna. Den venösa insufficiensen kan också leda till bensår och åderbråck.

Kan åderbråck orsaka blodpropp?

När du har åderbråck cirkulerar blodet lite långsammare eftersom de så kallade klaffarna i venerna redan fungerar lite sämre än vanligt. Klaffarna fungerar som en sorts ventil och mer blod kan samlas i benen om de inte håller tätt. Genom att blodet cirkulerar långsammare kan det bildas proppar.

Hur kan man motverka venös insufficiens?

Förutom att använda kompressionsstrumpor är det viktigt att träna regelbundet och ha fötterna i högläge. Detta hjälper till vid venös insufficiens behandling genom att stödja blodet att flyta från benen mot hjärtat.

Hur vet du att ett bensår är venöst eller arteriellt?

Venösa bensår sitter ofta på vristen i anslutning till fotknölarna eller på smalbenet, men sällan på foten. Såren brukar vara ganska ytliga, oregelbundna i formen och kan ibland göra ont. Arteriella bensår sitter oftast på foten men kan också sitta på underbenet.

Kan det vara farligt med åderbråck?

I sjuka vener blir blodflödet långsammare. Blodet kan koagulera i venen och orsaka blodpropp i åderbråcket. ”Blodpropp i åderbråck är i allmänhet rätt ofarligt och behandlas med blodförtunnande medicin. Den kan dock öka risken för djupa venösa blodproppar, vilka är farliga.”

Vad betyder kronisk venös insufficiens?

Venös insufficiens (nedsatt cirkulation i benens vener) är en allmänt förekommande, kronisk sjukdom som oftast framskrider. Sjukdomens grundläggande orsak är okänd. Det vanligaste synliga tecknet på ytlig venös insufficiens är åderbråck, men de syns inte hos alla.