:

Vad är Hungersug?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Hungersug?
  2. Varför får jag diarré efter mat?
  3. Hur känns träningsvärk i magen?
  4. Var ligger magmunnen?
  5. Hur snabbt kan maten passerar vid diarré?
  6. Kan man ha träningsvärk i nedre delen av magen?
  7. Kan man bli sjuk av träningsvärk?

Vad är Hungersug?

Du har ont eller en brännande känsla i mitten av magens översta del, den så kallade maggropen. Det kan också kännas som ett hungersug. Du blir mätt snabbt när du äter. Du känner dig uppblåst eller uppkörd upptill i magen.

Varför får jag diarré efter mat?

Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning. Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

Hur känns träningsvärk i magen?

Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller ljumsken. Du kan även känna en mer dov, molande värk i sidan. Ofta mår du illa och känner dig uppblåst i magen. Ibland gör det mindre ont när du rör på sig.

Var ligger magmunnen?

Mellan matstrupen och magsäcken finns den övre magmunnen. Matstrupen går från munnen ner till magsäcken genom ett hål i diafragman. Diafragman är en muskel mellan bröstkorgen och buken. I övergången mellan matstrupen och magsäcken finns där den övre magmunnen.

Hur snabbt kan maten passerar vid diarré?

Därefter tar det tre till sju timmar för maten att passera genom tunntarmen. Sedan tar det från tre timmar och upp till drygt två dygn för maten att passera genom tjocktarmen. Hela processen från mun till ändtarmsöppningen tar i genomsnitt ett dygn.

Kan man ha träningsvärk i nedre delen av magen?

Smärta i magen beror ibland på muskelvärk, förstoppning, gaser i magen, IBS eller urinvägsinfektion. Annars kommer magsmärtor ofta i samband med något du har ätit eller druckit – magen är känslig och reagerar på exempelvis stress, kaffe, rökning, alkohol, läkemedel och olika sorters mat.

Kan man bli sjuk av träningsvärk?

Efter hård träning får man en tillfällig svacka i immunfunktionen som kan medföra en ökad risk att bli sjuk, man brukar tala om ett så kallat "open window" (1). Det är träningens längd och intensitet som avgör hur pass försvagat immunsystemet blir.