Vad gör man åt lågt kalium?
Innehållsförteckning:
- Vad gör man åt lågt kalium?
- Vad reglerar koncentrationen av natrium och kalium?
- Har du ett lågt kaliumvärde?
- Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?
- Vad är kalium för din hälsa?
- Hur mycket kalium behöver man i kroppen?
Vad gör man åt lågt kalium?
Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan. Det finns också läkemedel som sänker kaliumvärdet.
Vad reglerar koncentrationen av natrium och kalium?
Vätskebalansen påverkas av mängden vatten, salt och kalium som intas via föda och dryck och är balansen mellan kroppens vätska, natrium och kalium, och regleras av njurarna.
Har du ett lågt kaliumvärde?
Den vanligaste orsaken till ett lågt kaliumvärde är att du behandlas med en viss typ av läkemedel. Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar.
Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?
Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.
Vad är kalium för din hälsa?
Kalium motverkar hjärt-kärlproblem och är viktig för energi-produktionen, blodsockret, nerverna och musklernas funktion. Kalium är betydande för ben-stommen, tarmfunktionen och njurarna bland annat. Som en av de mest förekommande mineralerna i kroppen spelar kalium mycket en viktig roll för din hälsa.
Hur mycket kalium behöver man i kroppen?
Hur mycket kalium behöver man? Hur mycket kalium som behövs i kroppen varierar med ålder och kön. Vuxna män rekommenderas 3,5 g per dag, medan kvinnor (gravida som icke gravida) rekommenderas 3,1 g per dag. Barn upp till 9 år rekommenderas ett dagligt intag mellan 1,1 och 2 g och tonåringar 2,9-3,3 g per dag.