:

Vad behöver man för att orientera?

Innehållsförteckning:

 1. Vad behöver man för att orientera?
 2. Hur stämplar man i orientering?
 3. Hur går orientering till?
 4. Hur många VM guld har Tove Alexandersson?
 5. Hur använder man en Tumkompass?
 6. Hur snabb är Tove Alexandersson?

Vad behöver man för att orientera?

Att ha kunskap om dessa och kunna använda dem ute i naturen är avgörande när du ska orientera.

 • Förstå var på kartan du är och vart du ska.
 • Passa kartan.
 • Välj och planera din väg.
 • Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg.
 • Hitta/ta kontrollen.

Hur stämplar man i orientering?

Kontrollchipet, som brukar kallas sportident-pinne, sätter du på fingret. Vid varje kontroll finns en kontrollenhet där du sticker in pinnen och får en ljud- och ljussignal som bevis på att ditt besök är registrerat.

Hur går orientering till?

Vad är orientering? Orientering är en sport som går ut på att du, men hjälp av ett kompass och en karta, ska ta dig runt på obekant mark och hitta till olika kontroller. Kontrollerna är markerade på kartan och det är din uppgift att ta dig dit så snabbt som möjligt.

Hur många VM guld har Tove Alexandersson?

Medaljer är knappast någon bristvara hemma hos Tove Alexandersson – inte ens av ädlaste valör. I prisskåpet har Tove nämligen 7 VM-guld och 4 EM-guld i orientering, 9 VM-guld och 9 EM-guld i skidorientering och då har vi inte ens nämnt hennes just nu 43 världscupsegrar.

Hur använder man en Tumkompass?

Tummen ska alltid vara strax bakom där du är på kartan. Kartan rättas efter kompassen, norr på kartan mot norr på kompassen. På så sätt har du alltid tummen där du är och kartbilden stämmer alltid med terrängen omkring dig. Terrängen, bansträckningen eller en tänkt löpväg är din riktningsvisare.

Hur snabb är Tove Alexandersson?

Hösten 2018 vann Tove Alexandersson nämligen VM i skyrunning, efter att ha slagit banrekord med 19 minuter vid Salomon Ring of Steall Skyrace i Skottland.