:

Varför knackar en diesel motor?

Innehållsförteckning:

  1. Varför knackar en diesel motor?
  2. Vad innebär det att en motor knackar?
  3. Varför låter bilen när man gasar?
  4. Hur låter en knackande motor?
  5. Kan en diesel spika?
  6. Hur vet man när man ska byta kamkedja?

Varför knackar en diesel motor?

En diesel har högre kompförhållande dvs. en diesel motor pressar i hop luft och bränsle blandningen hårdare än en bensin motor och då blir det en hårdare explosion. Därför knackar en diesel hårdare.

Vad innebär det att en motor knackar?

I vissa bilar kan det ”knacka” lite under några sekunder innan oljan smort upp alla delar ordentligt. Om knackningarna däremot fortsätter och även hörs när motorn är varm behöver bilen till verkstad för undersökning.

Varför låter bilen när man gasar?

Bromsarna kan göra sig påminda genom ett gnisslande ljud eller ett ihållande gnällande ljud under körning. Stanna bilen. Låt motorn gå och varva upp den flera gånger. Om man kan höra något ovanligt ljud när motorn går på tomgång så kan man avgränsa möjliga felkällor till motorn, drevet, vattenpumpen eller omformaren.

Hur låter en knackande motor?

KNACKANDE LJUD Genom att lokalisera vart det knackande ljudet kommer ifrån kan man lokalisera defekten. Ett dunkande ljud som uppstår efter att motorn värmts upp och ändras till ett knäppande ljud när gaspedalen trycks ned.

Kan en diesel spika?

Det som orsakar det knackande ljudet i en dieselmotor är inte "knackningar" som i en bensinmotor utan förblandad förbränning. Det tar normalt ett litet tag för bränsle som sprutas in i en dieselmotor att självantända.

Hur vet man när man ska byta kamkedja?

Tack vare dess tålighet behöver kamkedjan generellt sett inte bytas ut och bör därför hålla under hela bilens livstid. Förutom en kontroll vid cirka 20 000 körda mil behöver kamkedjan knappt något underhåll. Till skillnad från kamremmens gummirem påverkas kamkedjans metallkedja inte av temperaturskillnader.