:

Kan inte vara mig själv?

Innehållsförteckning:

 1. Kan inte vara mig själv?
 2. När självkänslan sviker?
 3. Vad grundar sig dålig självkänsla i?
 4. Hur kommer man över osäkerhet?
 5. Hur ska jag våga vara mig själv?
 6. Vad menas med att vara självsäker?

Kan inte vara mig själv?

Självkänsla handlar om känslan du har för dig själv, alltså vem du ÄR. Till exempel, jag upplevde mig själv som värdelös, otillräcklig och fel, det var min känsla av den jag var, alltså självkänslan. Men det hänger så tätt ihop med självbilden, det vill säga bilden du har av dig själv.

När självkänslan sviker?

När man nedvärderar sig själv sviker man dessutom sig själv i grunden. Människors självkänsla påverkas av de brister de upplever hos sig själva. En del försöker täcka över detta faktum med att utåt ge ett självsäkert intryck. Andra uppvisar en överdriven självkänsla och beter sig nedsättande mot sin omgivning.

Vad grundar sig dålig självkänsla i?

Personer med låg självkänsla känner sig ofta generade eller osäkra på sig själva. De spenderar ofta mycket tid till att kritisera sig själva. Dålig självkänsla är ett symtom på flera psykiska hälsotillstånd, som ångest ångest och depression.

Hur kommer man över osäkerhet?

8 saker du borde göra om din osäkerhet förstör ditt förhållande

 1. Ta reda på vad din osäkerhet beror på ...
 2. Sluta övertänk. ...
 3. Bygg upp din självkänsla. ...
 4. Lita på dig själv och din partner. ...
 5. Häng inte för mycket på sociala medier. ...
 6. Undvik inte vissa samtal bara för att du känner dig obekväm. ...
 7. Vänd din osäkerhet till något produktivt.

Hur ska jag våga vara mig själv?

Att vara sig själv handlar om att man ska våga visa vem man är, och inte hela tiden tänka på vad man gör och hur man gör det. Utan att känna trygghet i att man duger som man är och att man kan vara den man är. Detta betyder dock inte att det är okej att vara elak eller liknande bara för att “det är den jag är”.

Vad menas med att vara självsäker?

Att vara självsäker betyder inte att du är aggressiv, det handlar mer om att man är med i handlingen och håller din plats i en relation, oavsett om det är professionellt, med din familj eller din partner.