:

Var odlas Malbec?

Innehållsförteckning:

 1. Var odlas Malbec?
 2. Vad betyder Malbec?
 3. Vilka druvor används till vitt vin?
 4. Vilka är de traditionella Kvalitetsklasserna för riojaviner?
 5. Vilka är de traditionella Kvalitetsklasserna för röda viner?
 6. Är riojaviner?
 7. Hur många vinsorter finns det i världen?
 8. Hur många olika vinsorter finns det?

Var odlas Malbec?

Malbec

 • Odlas i: Argentina och Chile. Mindre förekommande i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien.
 • Kända distrikt: Cahors, Bordeaux, Loire, Mendoza.
 • Smak: Mörkt röda sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak.
 • Passar till: Smakrika rätter, gärna grillat med lamm eller nötkött.

Vad betyder Malbec?

Malbec är en vindruva av arten Vitis vinifera. Den odlas bland annat i Bordeaux, Cahors och i Loiredalen. I Bordeaux förekommer den endast i små mängder som inblandningsdruva med de stora Merlot och Cabernet Sauvignon. I Cahors går den under namnet Auxerrois.

Vilka druvor används till vitt vin?

Druvor för vitt vin Därför är chardonnay många vinodlares favoritdruva. Den är lättodlad, tacksam, och får mycket smak av vingårdens egen terroir. Andra vanliga vitvinsdruvor är sauvignon blanc, chenin blanc, riesling och pinot gris.

Vilka är de traditionella Kvalitetsklasserna för riojaviner?

Sedan kvalitetsklassen Denominación de Origen (DO) upprättades har 50 regioner blivit erkända. Det är i princip samtliga spanska vinregioner. De har alla varit tvungna att höja kvaliteten nämnvärt för att uppnå denna klass. Länge var det bara Rioja som var klassat som DO.

Vilka är de traditionella Kvalitetsklasserna för röda viner?

Amerikansk ek ger ifrån sig betydligt mer vaniljsmak än fransk ek samtidigt som den långa lagringen gör att vinerna förlorar frukt. Traditionell Rioja görs i kvalitetsklasserna Crianza, Reserva och Gran Reserva, där det som skiljer klasserna åt främst är hur länge vinerna lagras på fat innan de får säljas.

Är riojaviner?

De olika druvorna i Rioja Riojas huvuddruva är den röda druvan Tempranillo. Tillåtet att använda är även de röda druvorna Garnacha, Mazuelo (Cariñena), Graciano, Maturana tinta och de vita druvorna Viura, Malvasía, Garnacha blanca, Tempranillo blanco, Maturana blanca, Verdejo, Turruntés, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Hur många vinsorter finns det i världen?

Det finns cirka 10 000 olika sorters druvor men de allra flesta viner görs på bara några få druvsorter. Pinot noir, Tempranillo, Grenache och Chardonnay är några av de populäraste druvsorterna.

Hur många olika vinsorter finns det?

1000 olika varianter av vindruvor De vindruvor som används till framställning av vin heter på latin Vitis vinifera och är små söta, innehåller kärnor och har dessutom ett tjockare skinn. Det finns över 1000 olika varianter på vindruvor och av dessa används ungefär 150 olika till vinframställning.