:

Vilket år var slaget vid Marathon?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket år var slaget vid Marathon?
  2. Vem sprang från Marathon till Aten?
  3. Vilken ö ligger Marathon på?
  4. Vem var den första maratonlöparen?
  5. Varifrån kommer ordet hybris?
  6. Hur lång tid tar ett maraton?
  7. Vem uppfann jogging?
  8. Vilket europeiskt språk kommer ordet maraton ifrån?
  9. Vad innebär det att ha hybris?

Vilket år var slaget vid Marathon?

490 f.Kr.Slaget vid Marathon / Startdatum

Vem sprang från Marathon till Aten?

Fakta: Budbäraren från Marathon Det mytiska ursprunget till maratonloppet är den grekiske soldaten Feidippides (eller Fillipides) språng-marsch från slagfältet vid Marathon till Aten år 490 f Kr.

Vilken ö ligger Marathon på?

Grenen bygger på en myt, enligt vilken den grekiske soldaten Feidippides (Filippides) skulle ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten med ett meddelande. Budskapet var att de grekiska styrkorna under ledning av Miltiades d.y. hade segrat över persernas markstyrkor i slaget år 490 f.Kr.

Vem var den första maratonlöparen?

Legenden om budbäraren Pheidippides som skulle ge glädjebesked till folket hemma i Sparta har överlevt årtusendena. När de första olympiska spelen togs upp 1896 så ordnades ett lopp från Marathon in till Athen. En sträcka på drygt fyra mil. Publiciteten och uppmärksamheten för maratonlöparna blev stor.

Varifrån kommer ordet hybris?

Hybris (grekiska: ΄γβρις) var inom grekisk mytologi att vilja efterlikna och/eller överträffa gudarna. Hybris kan då användas som en synonym till storhetsvansinne eller övermod. Hybris var också namnet på en ande eller demon kopplad till hybrisbegreppet.

Hur lång tid tar ett maraton?

I teorin krävs det att man löper ett halvmaraton på 1:14:35, alltså att man håller en kilometerfart på 3:32/km över hela sträckan för att ha realistiska möjligheter att underskrida 2:40 på maraton. På själva maratonsträckan krävs det en tid på 3:47 per kilometer över hela sträcka.

Vem uppfann jogging?

Ursprunget till de långdistanslopp vi ser idag kommer dock snarare ifrån 1600-talets Storbritannien där överklassen lät sina betjänter, s.k ”footmen” tävla mot varandra om vem som var snabbast.

Vilket europeiskt språk kommer ordet maraton ifrån?

Slaget om Marathon är en händelse hämtad ur den grekiska mytologin. Slaget vid Marathon var ett avgörande slag där de grekiska marktrupperna gjorde upp med sina persiska motsvarigheter. När den grekiska hären segrade bestämde sig den persiske härföraren på en list.

Vad innebär det att ha hybris?

Hybris (grekiska: ΄γβρις) var inom grekisk mytologi att vilja efterlikna och/eller överträffa gudarna. Hybris kan då användas som en synonym till storhetsvansinne eller övermod.