:

Finns det marmor i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det marmor i Sverige?
  2. Vad kostar en marmorskiva?
  3. När kom marmor till Sverige?
  4. Vart bryter man marmor?
  5. Varifrån kommer grön marmor?
  6. Vad kostar marmor golv?

Finns det marmor i Sverige?

Svenska stensorter Marmor en kalksten som omvandlas när den utsätts för höga tryck och temperaturer i jordskorpan. Vid omvandlingen ändras även den bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur. Marmor är vanligt förekommande i det svenska urberget, som Ekebergsmarmor och Kolmårdsmarmor.

Vad kostar en marmorskiva?

Marmor. Våra marmorsorters pris per kvadratmeter börjar från 2750 SEK och går upp till 6000 SEK. Den mest populära marmorn, Carrara C, ligger på en nivå av 4200 SEK per kvadratmeter. Väljer du marmor, bör du också tänka på att marmor behöver mera underhållning än granit och kvarts.

När kom marmor till Sverige?

Marmorbruket fick sitt första privilegiebrev år 1673. På 1600-, 1700- och 1800-talen var denna marmor en attraktiv produkt som användes i exklusiva kretsar. Till exempel återfinns föremål av denna marmor vid Drottningholms slott, Stockholms slott, Kungliga Operan, Nationalmuseum och Uppsala universitet.

Vart bryter man marmor?

Marmor bryts i bergskedjor runtom i världen Marmor är en metamorf bergart som finns mest i bergskedjor i Italien, Nordamerika, Sydamerika och Asien. Marmor bildas under milliontals år genom att utsättas för extrem hetta och högt tryck.

Varifrån kommer grön marmor?

Förutom den klassiska vita marmorn Bianco Carrara, finns även den svarta marmorn Nero Marquina från Spanien och den vackra gröna marmorn Verde Guatemala från Sydamerika.

Vad kostar marmor golv?

Priser på Marmor Klinker:

Marmor KlinkerPrisBeställa
Marmor Klinker Emperador Mörkgrå Matt 60x60 cm399 kr/m2köp
Marmor Klinker Emperador Grå Matt 60x60 cm368 kr/m2köp
Marmor Klinker Michelangelo Carrara Vit Matt 60x60 cm385 kr/m2köp
Marmor Klinker Emperador Mörkgrå Matt 30x60 cm399 kr/m2köp