:

Hur spelar man Mancala?

Innehållsförteckning:

  1. Hur spelar man Mancala?
  2. När uppfanns Kalaha?
  3. Vart kommer Kalaha ifrån?
  4. Vad betyder utåtgående?
  5. Får man gå ut med två kort i UNO?
  6. När kom Fia med knuff?

Hur spelar man Mancala?

SPELET I KORTHET Samla så många som möjligt av spelets 72 kulor i din stora skål på brädet. Den som först lyckas tömma de små skålarna på sin sida av brädet, får även överta motspelarens kvarvarande kulor. Spelaren som samlat flest kulor vinner i Kalaha!

När uppfanns Kalaha?

Spelet Kalaha uppfanns 1940 av William Julius Champion och har gått under många andra namn, såsom Kalah och Mancala[5].

Vart kommer Kalaha ifrån?

Mancala är i själva verket det arabiska ord som ofta benämner den här typen av spel. Ordet härstammar från det arabiska ordet naqala (نقل) med betydelsen att flytta. Ordet används bland annat i Syrien, Libanon och Egypten.

Vad betyder utåtgående?

Hur används ordet utåtriktad? Är du en utåtriktad person med gott självförtroende och kan sälja något du tror på? Att vara glad och utåtriktad är inget säkert framgångsrecept eftersom glada och utåtriktade människor tenderar att vara impulsiva och ibland fatta mindre väl underbyggda beslut.

Får man gå ut med två kort i UNO?

Återigen finns det lite olika regler för detta. I vanligt UNO får man bara lägga ett kort åt gången. Man kan dock spela enligt varianten att man får lägga flera kort på varandra om det är exakt samma (dvs. har du två stycken röda 2:or kan du lägga dem tillsammans, men inte en röd 2:a och en grön 2:a).

När kom Fia med knuff?

Fia med knuff, det retliga och fantastiska katt-och-råtta-spelet, uppfanns 1896 i Indien. (Från katalog 1941.)