:

Hur tätt ska man plantera humle?

Innehållsförteckning:

 1. Hur tätt ska man plantera humle?
 2. Hur använda humle?
 3. Kan ersätta humle vid ölbryggning?
 4. Vilken jord trivs humle i?
 5. Hur mycket jord behöver humle?
 6. När på året planterar man humle?
 7. Är humle lugnande?

Hur tätt ska man plantera humle?

Humle, Humulus lupulus, växer verkligen snabbt, den är en perenn som klipps ner på hösten för att skjuta fart igen på våren och den kan växa flera meter på ett par månader. Om du vill ha en tät vägg som hindrar insyn kan du sätta ca 2 humleplantor per meter.

Hur använda humle?

Som medicinsk användning fungerar humle som lugnande och sömngivande medel. Det kan med fördel kombineras med valerianarot för god verkan. Under första världskriget använde fältsjukhusen madrasser och kuddar stoppade med humle för bättre och lugnare sömn för de skadade.

Kan ersätta humle vid ölbryggning?

Pors istället för humle i öl Pors sägs vara en ingrediens som kan användas istället för humle. Även malört, gran- och tallskott sägs kunna tillsättas för smak. Förutom att tillsätta humle för smakens skull så används det även för hållbarheten. Att ölet skulle hålla länge var viktigt förr i tiden.

Vilken jord trivs humle i?

Humle som växt är lättodlad men för att få en god skörd krävs lite arbete. Humle behöver näringsrik och lucker jord, fri från rotogräs, för att utvecklas optimalt. Humle växer fort.

Hur mycket jord behöver humle?

Humle växer fort. Varje planta behöver 2 kvm växtyta och plantorna behöver mycket näring, Traditionellt odlar man humle på störar som minst bör vara 4 - 5 m höga men humlen kan växa ända upp mot 7 - 8 m på en stör.

När på året planterar man humle?

Har tänkt plantera Humle runt hundgård som vind- sol- och utsiktsskydd....

 1. Man kan plantera året om, men man får passa mer med vatten och eventuellt skugga plantan om det blir för hett och torrt.
 2. Det gör man som man vill. ...
 3. Vatten, vatten, vatten och gödsel.
 4. Bakker eller HortoGreen på nätet har säkert plantor.

Är humle lugnande?

Humle som sömnmedel Humlekottar har lugnande och rogivande effekt och stoppades därför i örngottet. Humlekuddar användes på fältlasaretten under första världskriget som lugnande och sövande medel. Man kan även dricka te på humle för att somna lättare.