:

Vilka himlakroppar har vi besökt och hur?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka himlakroppar har vi besökt och hur?
  2. Vad är Aftonstjärnan?
  3. Vad har Uranus fått sitt namn ifrån?
  4. Hur många himlakroppar finns det i vårt solsystem?
  5. Vem upptäcktes Uranus?

Vilka himlakroppar har vi besökt och hur?

Kretsare, rover och landare Mars var den första planeten då Mariner gick in i bana, Venus följde 1975 med Venera 9, Jupiter år 1995 med sonden Galileo, asteroiden 433 Eros fick besök av NEAR Shoemaker år 2000 och Saturnus år 2004 av Cassini–Huygens.

Vad är Aftonstjärnan?

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den.

Vad har Uranus fått sitt namn ifrån?

Väl att märka gjorde Bode därmed ett avsteg från praxis: Uranus var en grekisk gud (gr. Ouranos), medan de övriga planeterna namngivits efter romerska gudar (Saturnus heter Kronos i grekisk mytologi, medan Jupiter heter Zeus).

Hur många himlakroppar finns det i vårt solsystem?

Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

Vem upptäcktes Uranus?

Uranus var den första av de så kallade moderna planeterna. Den var inte känd under antiken utan upptäcktes med hjälp av teleskop. Planeten kallades för "Himmelens gud" och upptäcktes av en brittisk professionell musiker och amatörastronom, William Herschel, år 1781 när han använde ett hemgjort reflekterande teleskop.