:

Vilken potatis är bäst att fritera?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken potatis är bäst att fritera?
 2. Hur gör man McDonalds pommes?
 3. Hur länge friterar man potatis?
 4. Kan man fritera nypotatis?
 5. Varför blötlägga pommes?
 6. Hur länge i fritös?
 7. Hur länge kan man ha samma frityrolja?
 8. Vad är bäst att fritera i?
 9. Hur gör man sig av med frityrolja?
 10. Vad är Höstpotatis?

Vilken potatis är bäst att fritera?

King Edward, Bintje, Idaho. Blötläggning, kokning, frysning, dubbelfrityr, trippelfrityr. Jag har friterat all slags potatis på alla upptänkliga sätt och landat i en metod som enligt mig ger perfekta pommes frites.

Hur gör man McDonalds pommes?

Processen för perfekta pommesen För det första ska potatisen skördas och skalas. Efter att den friterats kryddas den med bland annat socker och salt. Sedan fryses dem ned för att fraktas ut till McDonald's restauranger. Innan pommesen når kundens mun har de även friterats en andra gång.

Hur länge friterar man potatis?

Skala och skär potatisen på längden i tjocka stavar.

 1. Låt potatisen ligga i rikligt med kallt vatten i ca 1 timme. Öppna timer: 1 timme.
 2. Hetta upp fritösen till 140°C. Fritera potatisen i ca 6 minuter. Ta upp. ...
 3. Öka temperaturen till 180°C. Fritera potatisen 2-3 minuter till önskad färg. Låt den rinna av.
BE

Kan man fritera nypotatis?

Tvätta färskpotatisen och koka den mjuk. Låt svalna något. Värm oljan till 175°C. Fritera 3-4 potatisar åt gången.

Varför blötlägga pommes?

Pommes frites i kastrull och fritös: Skär potatisen till stänger och låt det ligga i kallt vatten i 30 minuter för att få bort stärkelsen. Byt vattnet efter halva tiden. Låt potatisen torka på hushållspapper och gör sedan en första fritering i en kastrull med frityrolja.

Hur länge i fritös?

Den förfriterade pommesen friteras lite i taget på 180°C i fritös tills den får färg och blir frasig - ca 2-3 minuter. Friterar du i en kastrull så använd en stektermometer och en kastrull som tål hög värme, en slev som ej är i plast och fritera förslagsvis 2 portioner i taget.

Hur länge kan man ha samma frityrolja?

Oljan kan återanvändas vid flera tillfällen men bör bytas ut efter sex till åtta gångers användning eftersom långvarig upphettning ger upphov till oxidering och transfetter kan bildas.

Vad är bäst att fritera i?

Du bör alltid använda en värmetålig olja som fungerar bra med riktigt höga temperaturer. Helst ska den ha en neutral smak så att den inte tar över från den goda maten som ska friteras. Raps-och solrosolja är vanligast att använda, men det går också bra att använda sig av jordnötsolja, sojaolja eller druvfröolja.

Hur gör man sig av med frityrolja?

Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda frityroljan i en förslutningsbar förpackning och slänga den i den vanliga soppåsen.

Vad är Höstpotatis?

I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna i jorden och är därför tålig med ett lite hårdare skal. Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla och kunna njutas i matlagningen hela vintern. Mörkret är också där potatisen trivs allra bäst.