:

Hur ser en hörapparat ut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser en hörapparat ut?
  2. Hur många har hörapparat i Sverige?
  3. Vilka olika hörselnedsättning finns det?
  4. Hur kan man hjälpa en person med hörselnedsättning?
  5. Hur många vuxna lider av hörselproblem?

Hur ser en hörapparat ut?

Hörapparaterna ser nästan likadana ut, men kan fungera lite olika. Vissa apparater sitter bakom örat och andra placeras i örat. Vilken typ av hörapparat som passar dig beror på följande: din hörselnedsättning.

Hur många har hörapparat i Sverige?

I Sverige beräknas 560 000 vuxna personer ha så stor hörselnedsättning att de kan ha nytta av hörapparat. Ungefär 270 000 vuxna har hörappa- rat, varav mer än hälften använder den regelbundet.

Vilka olika hörselnedsättning finns det?

Typer avhörselnedsättning

  • Konduktiv hörselnedsättning. Konduktiv hörselnedsättning är en av de vanligaste formerna av hörselnedsättning och drabbar ytter- eller mellanörat. ...
  • Sensorineural hörselnedsättning. Sensorineural hörselnedsättning beror på skador i innerörat. ...
  • Kombinerad hörselnedsättning. ...
  • Hitta en audionom nära dig.

Hur kan man hjälpa en person med hörselnedsättning?

Var nära den hörselskadade vid samtal. Säkerställ att eventuella hörapparater fungerar. Tala tydligt (en person åt gången) med tydliga läpprörelser och undvik att skrika. Om den hörselskadade personen inte uppfattar vad du säger: repetera det du nyss sagt eller försök att uttrycka meningen på något annat sätt.

Hur många vuxna lider av hörselproblem?

Cirka 1,5 miljoner hörselskadade Nu har 18,5 procent av den vuxna befolkningen (16+ år) en hörselnedsättning som påverkar vardagens samtal. Med andra ord: det finns cirka 1,5 miljoner hörselskadade i Sverige.