:

Vad krävs för att bilda energi vid ämnesomsättningen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att bilda energi vid ämnesomsättningen?
  2. Hur får muskelcellerna energi?
  3. Hur metaboliseras fett?
  4. Har jag förstört min ämnesomsättning?
  5. Hur lagras fett i kroppen?
  6. Hur bryts socker ner i kroppen?

Vad krävs för att bilda energi vid ämnesomsättningen?

För att energi ska frigöras genom förbränning, krävs tillgång till syre och energirika ämnen. När energi frigörs bildas koldioxid och vatten, vilket kan beskrivas på följande sätt: Muskelcellens energifrigöring är beroende av bland annat två faktorer: syre och energirika ämnen.

Hur får muskelcellerna energi?

Muskler behöver mycket energi när de arbetar Muskler förbrukar mycket energi när de dras ihop. Därför innehåller muskelcellerna många så kallade mitokondrier som producerar den energi som behövs. Energin kommer från näringen i maten som vi äter.

Hur metaboliseras fett?

Fetter kataboliseras genom hydrolys till fria fettsyror och glycerol. Glycerolen går vidare till glykolys och fettsyrorna bryts ner till acetylkoenzym A genom beta-oxidation. Acetylkoenzym A går sedan vidare till citronsyracykeln.

Har jag förstört min ämnesomsättning?

Att banta och gå ned snabbt i vikt kan få kroppen gå ned på sparlåga. Anledningen till att ämnesomsättningen går ned är främst att den totala mängden fettfri massa i kroppen (i första hand muskelmassa) minskar. Även sänkt fysisk aktivitet kan bidra. Det kan även nämnas att stress gör det svårare att gå ned i vikt.

Hur lagras fett i kroppen?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.

Hur bryts socker ner i kroppen?

Kolhydrater, eller stärkelse och socker, börjar brytas ner redan i munnen av matsmältningsenzymerna i saliven. Kolhydrater förvandlas till glykos och tas upp i tunntarmen.