:

Vad är Tenol?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Tenol?
 2. Hur länge tar det att bli blind om man dricker hembränt?
 3. Kan man bli blind av vodka?
 4. Kan T-röd bli gammal?
 5. Var kan jag köpa Tenol?
 6. Hur vet man att det är bra hembränt?
 7. Är det farligt att dricka hembränt?
 8. Hur förvara Tröd?
 9. Hur länge håller en bensindunk?
 10. Vilket bränsle till Trangia?
 11. Vad kan man använda istället för t-röd?
 12. Är tändvätska och T-röd samma sak?

Vad är Tenol?

Specialbränsle Kemetyl Tenol. Är ett specialbränsle till alla typer av spritbrännare och spritkök. Används i brännaren till fonduegrytor, fiskrökar, Trangia- och Origokök m fl. Tenol är lösligt och helt nedbrytningsbart i vatten.

Hur länge tar det att bli blind om man dricker hembränt?

Många har hört den gamla myten att man kan bli blind om man dricker hembränt. Detta är inte sant, men det stämmer att folk har blivit blinda av att ha köpt ”svartsprit”. Svartsprit är ett samlingsnamn på otaxerad alkohol som säljs olagligt i Sverige.

Kan man bli blind av vodka?

Risken att dö i metanolförgiftning är stor, och personer som överlever allvarliga förgiftningssymptom blir ofta helt blinda eller drabbas av synnedsättning. Metanol används normalt inom kemisk industri och industriell produktion. Metanol säljs till allmänheten som T-sprit, K-sprit och spolarvätska.

Kan T-röd bli gammal?

Utfällningar kan förekomma vid mycket lång lagring när alla flyktiga ämnen dunstat och bara lämnat kvar tillsatsämnen. Hållbarheten är normalt 2-3 månader, men den kan kan förlängas upp till 18 månader genom att använda en trycktät behållare som är helt fylld och förvaras svalt.

Var kan jag köpa Tenol?

T-Tenol Kemetyl Specialbränsle, 1 liter | Clas Ohlson.

Hur vet man att det är bra hembränt?

Hej! Tack för din fråga. Den största skillnaden är att hembränd sprit är olaglig och sprit från Systembolaget är laglig. Tillverkning av spritdrycker kräver nämligen att man har ett godkännande som upplagshavare enligt lagen om alkoholskatt samt tillstånd från livsmedelsverket.

Är det farligt att dricka hembränt?

Den sprit som tillverkas på det här sättet är skadlig som all alkohol, men den kan inte i små mängder orsaka dödlig förgiftning och blindhet. Sådana skador orsakas av den metanol som är snarlik etanol i lukt och smak men framställs genom en helt annan process.

Hur förvara Tröd?

Förvara brandfarliga varor - som bensin, gasol, t-sprit, metanol, fotogen och tändvätska - i originalförpackningen, på lämplig plats och oåtkomligt för barn. Förvara så liten mängd brandfarlig vara som möjligt i din bostad. I flerfamiljshus får ingen brandfarlig vara förvaras i vinds- eller källarförråd.

Hur länge håller en bensindunk?

Förvara alltid bensinen i en godkänd och säker bränsledunk! Förvara helst inte bensindunken med bensin i bagageutrymmet på en bil under en längre period. Byt ut en plastdunk efter 5 år. Byt ut plåtdunk efter 10 år.

Vilket bränsle till Trangia?

kirurgiskt sprit eller träsprit- minst 70% alkohol fungerar. Etanol ger den bästa effekten och du får ut mest energi av det -du kan hitta så ren som 96%. Etanol sotar dock mer än metanol, men metanol avger mycket giftiga ångor. Oljebaserade bränslen är inte lämpliga.

Vad kan man använda istället för t-röd?

T-röd innehåller varierande mängder metanol men oxå tillsatser, bitrex, för att man inte ska dricka den. Därför sotar T-röd. En liten spädning med vatten i Tröd minskar sotningen, och effekten. Man kan blanda bäst man vill med metanol o etanol, så du kan använda båda sorterna.

Är tändvätska och T-röd samma sak?

T-sprit är gjort för spritkök och handhas av många kampare. Rätt använd går det bra fast säkrast är det att göra eld utan vätskor säger brand ingenjören Hanna Sälgfors i Kiruna. Om man ska göra eld är tändvätska eller t-gul att föredra då den har en flampunkt på över 60 grader.