:

Är fulla av antioxidanter?

Innehållsförteckning:

 1. Är fulla av antioxidanter?
 2. Kan antioxidanter förebygga cancer?
 3. Vilka antioxidanter är bäst?
 4. Vilka bär har mest antioxidanter?
 5. Vilka vitaminer skyddar mot cancer?
 6. Var finns mycket antioxidanter?

Är fulla av antioxidanter?

Blåbär. Det finns många anledningar att äta mer blåbär. Bland annat är de fullpackade med antioxidanter som bland annat skyddar kroppens celler och bidrar till att hålla oss ungdomliga och friska. Dessutom innehåller blåbär resveratrol, som är ett anti-cancerogent ämne.

Kan antioxidanter förebygga cancer?

– Om kosttillskott med antioxidanter skyddar mot framtida cancer är inte tydligt men baserat på alla äldre och nyare studier bör vi rekommendera personer med ökad risk för cancer, cancerpatienter och canceröverlevare att undvika kosttillskott med antioxidanter och att istället fokusera på en balanserad kost.

Vilka antioxidanter är bäst?

10 i topp – naturliga antioxidanter!

 • Mörk choklad. Forskning visar att kakaopulver innehåller massor av antioxidanter och innehåller mer polyfenoler (kemiska föreningar som fungerar som antioxidanter) än många fruktjuicer.
 • Granatäpple. ...
 • Hallon. ...
 • Katrinplommon. ...
 • Blåbär. ...
 • Grönkål. ...
 • Jordgubbar. ...
 • Spenat.

Vilka bär har mest antioxidanter?

Det finns flera kända antioxidanter som vi finner i mat. Bär innehåller mest antioxidanter. Ta för dig av: blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som alla har ett högt innehåll.

Vilka vitaminer skyddar mot cancer?

Det har antytts att flera olika näringsämnen och andra komponenter i livsmedel specifikt ska kunna skydda mot vissa cancerformer, men bevisen är för svaga för att kunna rekommendera dem för förebyggande av cancer. Det rör sig om bland annat selen, lykopen och D-vitamin.

Var finns mycket antioxidanter?

Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Exempel på bioaktiva ämnen är flavonoider och antocyaniner. Större mängder av bioaktiva ämnen finns bland annat i bär, lök, olika kålsorter, grönt te, rött vin, vindruvor, apelsin, nötter och fröer.