:

Hur vet man att mjölken är gammal?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man att mjölken är gammal?
  2. Får mjölk att hålla sig längre?
  3. Vad står UHT för?
  4. Vilken mjölk håller sig längst?
  5. Vad händer med mjölk som blir gammal?

Hur vet man att mjölken är gammal?

– Så länge det smakar, luktar och ser okej ut så går det att äta. Är det mögligt ska man såklart inte äta det. Mjölk och grädde höll ofta god kvalitet medan det i några färdiga sallader förekom både jästsvamp och mögelsvamp.

Får mjölk att hålla sig längre?

Bäst före-datumet är satt efter förvaring i max +8 grader. Mjölken har betydligt längre hållbarhet om du förvarar den i +4 grader eller kallare. Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.

Vad står UHT för?

UHT-mjölk är mjölk som har bearbetats vid ultrahög temperatur (UHT). Steriliseringen sker genom att mjölken snabbt värms upp till en temperatur på minst 135 °C, där den sedan hålls i några sekunder innan den snabbt kyls ned till rumstemperatur.

Vilken mjölk håller sig längst?

Mjölk med lång hållbarhet är ultrapastöriserad och smakar därför något sötare än vanlig lågpastöriserad mjölk. Mjölken är en naturlig källa till protein, kalcium, många vitaminer och mineraler. Den smakar bäst kyld men kan tack vare UHT värmebehandlingen förvaras oöppnad i rumstemperatur.

Vad händer med mjölk som blir gammal?

Om frukt eller grönsaker har blivit lite ruttna eller stötta går det ofta bra att bara skära bort det dåliga. Mjölk och andra mejeriprodukter som blivit dåliga i kylskåpet ska man inte dricka och äta. Mjölk ruttnar nämligen i kylskåpet - den surnar inte som man ofta säger. Sur mjölk får man i rumstemperatur.