:

Vad gör man när det kliar i hårbotten?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man när det kliar i hårbotten?
  2. Hur blir man av med Seborré?
  3. Varför kliar mitt huvud?
  4. Varför kliar det i nacken?
  5. Kan torr hårbotten leda till håravfall?

Vad gör man när det kliar i hårbotten?

Vad gör man när det kliar i hårbotten? Om du upplever extrem klåda, sår i hårbotten, håravfall eller utslag är det bäst att besöka en läkare. Det är möjligt att dessa problem beror på en allergi, eksem, psoriasis eller andra orsaker. I så fall behöver du antagligen läkemedel för dessa problem.

Hur blir man av med Seborré?

Ibland går mjälleksem över av sig själv och då behövs inte någon behandling. Du kan behöva använda läkemedel om du har mycket besvär eller om besvären finns kvar under en längre tid. Behandling är också bra om du ofta får tillbaka besvären. Till hårbotten finns ett svampdödande schampo som innehåller ketokonazol.

Varför kliar mitt huvud?

Allergier och irritation. Din klåda kan orsakas av en allergi mot något du äter eller en ingrediens i dina hårprodukter. Några vanliga ingredienser i hårprodukter är irriterande för huden och kan orsaka en kliande hårbotten.

Varför kliar det i nacken?

Kan bero på att huden är torr. Det kan också bero på skabb eller uppenbara orsaker som vattkoppor och olika former av hudsjukdomar som eksem eller psoriasis. Klåda på hela kroppen kan bero på andra sjukdomar som inte är lika uppenbara, till exempel diabetes, leversjukdom, njursjukdom eller blodsjukdom.

Kan torr hårbotten leda till håravfall?

Det kan bero på exempelvis svampinfektioner i hårbotten, eksem, ringorm eller psoriasis. Alopecia areata är en sjukdom som kan göra att både barn och vuxna tappar hår fläckvis, ofta i form av en kal fläck på huvudet. Kala fläckar kan även uppstå i skäggbotten eller exempelvis på underbenen.