:

Vilka solskydd är kemiska?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka solskydd är kemiska?
 2. Vad är mineral solskydd?
 3. Vilka solskydd är farliga?
 4. Vad är skillnaden mellan solkräm och solskydd?
 5. Vilka solkrämer är farliga?
 6. Vilka Solskyddsfilter innehåller solskyddsmedel?
 7. Vad menas med fysikaliska?
 8. Är Evy fysikalisk?
 9. När börja med solskydd?

Vilka solskydd är kemiska?

De flesta solskydd som säljs i världen (Nivea, Piz Buin, Eucerin, Garnier, Apoteket…) innehåller syntetiska kemikalier som går ned i huden för att där skydda huden från de farliga UV-strålarna. Dessa kemikalier absorberar UV-strålningarna och man kan säga det sker en kemisk reaktion i huden.

Vad är mineral solskydd?

Fysikaliska/partikulära solskydd Fysikaliska solskydd i form av mineralbaserade filter, till exempel titandioxid och zinkoxid, fungerar genom att lägga sig som en hinna ovanpå huden och reflektera bort solens strålar likt en spegel. Filtren nöts bort av svett och vatten, därför krävs upprepad insmörjning.

Vilka solskydd är farliga?

Undvik solkrämer som innehåller Benzophenone-3 (oxybenzone). Det är ett fettlösligt kemiskt filter som enkelt kan passera de skyddande hudlagren och gå in i kroppen. Följande ingredienser är också bra att undvika.

Vad är skillnaden mellan solkräm och solskydd?

Solskydd är viktigt för huden om du vill undvika att bränna dig och skydda dig mot de negativa effekterna av UV-strålning. Att använda solkräm med rätt solskyddsfaktor är en av de viktigaste delarna i ett bra solskydd.

Vilka solkrämer är farliga?

12 ämnen i solskydd som kan vara farliga:

 • Oktokrylen. Finns i 82 av produkterna i Råd&Röns genomgång och är det vanligaste av ämnena. ...
 • Homosalat (Homomenthylsalicylat) Finns i 43 av produkterna. ...
 • BenzylSalicylat. ...
 • Methylparaben. ...
 • Propylparaben. ...
 • Bensofenon-3. ...
 • BHT (2,6-di-tert-butyl-p-cresol) ...
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate.

Vilka Solskyddsfilter innehåller solskyddsmedel?

Vad som skiljer kemiska och fysikaliska solskyddsfilter åt är hur de filtrerar bort UV-strålningen från huden. Ibland kombinerar man faktiskt både kemiska och fysikaliska filter i solkrämer, men just fysikaliska UV-filter är vanliga i solskyddsprodukter som marknadsförs som naturliga eller ekologiska.

Vad menas med fysikaliska?

Fysik (från grekiska φυσικός /physikos som har betydelsen "naturlig" eller från latinets phyisica som betyder "läran om naturen") är vetenskapen om hur naturen fungerar [..]

Är Evy fysikalisk?

Filtret ger ett extra stabilt skydd mot UVA strålar, vilket betyder att det inte bryts ner lika lätt i solen som många fysikaliska skydd samtidigt som det är en mycket låg halt av solfilter i produkterna och högsta möjliga UVA skydd. Därav är de luktfria och rekommenderas av hudläkare till solkänsliga personer.

När börja med solskydd?

Cancerexperter rekommenderar att du ska skydda dig med solkräm när UV-index är 3 eller högre. I Sverige innebär det typiskt perioden från april till september mellan kl. 12 och 15 på dagarna.