:

Hur förbättrar man rörlighet?

Innehållsförteckning:

 1. Hur förbättrar man rörlighet?
 2. Varför är det viktigt med nedvarvning efter träning?
 3. Vad är det som händer med musklerna då rörligheten ökar?
 4. Vad kan en god rörlighet kan förebygga?
 5. Vad kan man göra för att varva ner efter träning?
 6. Kan en muskel bli längre?
 7. Kan muskler bli längre?
 8. Är stretching skadeförebyggande?
 9. Varför rörelseträning?

Hur förbättrar man rörlighet?

Olika sätt att träna RÖRLIGHET

 1. Tänk på din hållning. Sträva efter en god hållning i kroppen, vare sig du går, står eller sitter. ...
 2. Statisk rörlighetsträning. Som statisk rörlighetsträning kan du använda dig av en traditionell stretch, alltså töja ut musklerna. ...
 3. Träna yoga. ...
 4. Aktiv rörlighetsträning. ...
 5. Massage.

Varför är det viktigt med nedvarvning efter träning?

När träningen är över måste kroppen återuppbygga de skadade fibrerna. Detta kräver blod till musklerna, varför man bör fortsätta aktiviteten på en lugnare nivå. Nedvarvningen hjälper också till med att transportera bort mjölksyra och metaboliter, ett slags biprodukter av träningen, från musklerna.

Vad är det som händer med musklerna då rörligheten ökar?

Den muskel som har varit aktiv blir alltså kortare efter aktiviteten. Fortsätter man att träna blir musklerna kortare och kortare och på så sätt också stelare och stelare. Skulle man utelämna rörlighetsträningen, skulle kroppen bara bli såpass rörlig som de övningar man tränar kräver.

Vad kan en god rörlighet kan förebygga?

Rörlighet och andra idrotter/aktiviteter God rörlighet är viktigt om du idrottar, då det minskar skaderisken och gör att du kan utnyttja musklernas och kroppens fulla kapacitet. Låt oss ta ett par exempel. Du ska utgöra en knäböj och är orörlig i höftleden.

Vad kan man göra för att varva ner efter träning?

Ett av de viktigaste och bästa sätten att få kroppen att slappna av efter träningspasset är att stretcha. Det gör dessutom att du får mindre träningsvärk dagen efter! Kroppen mår bra av att stretcha och det finns massor av olika övningar du kan göra, för kroppens alla muskler.

Kan en muskel bli längre?

Dessutom stretchar du inte musklerna. En muskel kan inte bli längre. Det är nervsystemet som kontrollerar musklerna. Det gör ont för att du inte ska gå över gränsen och riskera skador.

Kan muskler bli längre?

Om det här resultatet skulle bli bekräftat i en större studie så vänder det återigen på ”fakta” gällande statisk stretching och helt plötsligt så kan musklerna faktiskt bli längre igen.

Är stretching skadeförebyggande?

Stretchning är ett komplicerat ämne. I korthet kan man säga att forskning inte kunnat påvisa någon skadeförebyggande effekt av att stretcha varken före, under eller efter träning. Musklernas smidighet och tolerans efter att de har blivit utsträckta försvinner på mindre än en timme efter att man har stretchat.

Varför rörelseträning?

Oavsett hur stel eller rörlig du är behöver alla vuxna träna sin rörlighet kontinuerligt. Ägnar du dig åt en specifik idrott är det extra viktigt då det gör att du presterar bättre och minskar skaderisken i så gott som alla typer av idrotter.