:

Varför flyter sågspån?

Innehållsförteckning:

  1. Varför flyter sågspån?
  2. Varför kan en Saltkristall lösas i vatten?
  3. Varför är det enkelt att lösa NaCl i vatten?
  4. Hur löser sig gaser i vatten?
  5. Varför ökar trycket i behållaren när vattnet kokar?
  6. Vilka bindningar bildas när natriumklorid löses i vatten?
  7. Varför flyter vissa saker?

Varför flyter sågspån?

Förklaringen till detta finns i något som kallas för densitet. Det är densiteten hos ett föremål som bestämmer om det kan flyta eller inte. Alla ämnen har en bestämd denstitet för en bestämd temperatur. För att ta reda på vilka ämnen som kan flyta på vatten måste vi jämföra ämnenas densitet med vattnets densitet.

Varför kan en Saltkristall lösas i vatten?

Eftersom vatten är polärt så kan det även lösa upp salter. Vattenmolekylernas positiva sidor läggs emot de negativa jonerna i saltet och drar loss dem från resten av kristallen. Samtidigt dras också en positiv jon loss från saltkristallen då vattenmolekylernas negativa sidor läggs emot jonen och drar loss den.

Varför är det enkelt att lösa NaCl i vatten?

Salter är uppbyggda av joner. Koksalt, NaCl, består till exempel av positiva Natriumjoner, Na+, och negativa kloridjoner, Cl-. Bindningen mellan jonerna är stark, men rör vi ned salt i vatten bryts bindningen och saltet finfördelas i vattnet, vi får en klar lösning.

Hur löser sig gaser i vatten?

Opolära gaser För att gasen ska lösa sig i vattnet, måste det uppstå bindningar mellan gasen och vattnet. Det kan endast bildas svaga van der Waals-bindningar. När temperaturen stiger, bryts van der Waals-bindningarna – och gasen får svårare att lösa sig i vattnet.

Varför ökar trycket i behållaren när vattnet kokar?

Det är den temperatur då vattnet börjar koka. Det som händer är att ångtrycket av bubblorna i vätskan övervinner atmosfärens tryck. Då blir det möjligt för bubblorna att expandera (utvidgas). Om lufttrycket ovanpå vätskan är lägre, så krävs inte lika hög temperatur för att ångtrycket ska övervinna lufttrycket.

Vilka bindningar bildas när natriumklorid löses i vatten?

När däremot natriumklorid löser sig i vatten uppstår jon-dipolbindningar mellan saltets joner och de polära vattenmolekylerna. Jonerna omges av lösningsmedlets molekyler, och sägs vara solvatiserade (hydratiserade om lösningsmedlet är vatten).

Varför flyter vissa saker?

Förenklat kan man därför säga att när ett föremål tränger undan vatten som väger mer än föremålet självt, kommer föremålet att flyta. När ett föremål tränger undan vatten som väger mindre än föremålet, kommer det att sjunka, för då är tyngdkraften större än lyftkraften som kommer från det undanträngda vattnet.