:

Hur funkar ett säkerhetsbyte?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar ett säkerhetsbyte?
  2. Hur går det till med bolån?
  3. Kan man ta bolån med förälder?
  4. Vilka uppgifter behöver banken för bolån?
  5. Kan mina föräldrar ta lån åt mig?

Hur funkar ett säkerhetsbyte?

Ett säkerhetsbyte betyder att du flyttar med dina bundna lån till en ny bostad, med samma räntevillkor. Vi byter bara säkerheten för lånet, som då inte behöver lösas i förtid. Om du löser lånet före räntebindningstidens slut, till exempel om du säljer din bostad, kan du behöva betala ränteskillnadsersättning.

Hur går det till med bolån?

Så här fungerar processen med ett bolån i korta drag: Du får ett lånelöfte som ger dig möjlighet att leta bostad och delta i budgivningar. Du ansöker om ett lån för den bostad du tänker köpa. Du får ett faktablad med förhandsinformation om det lån du önskar, baserat på åtminstone en preliminär kreditprövning.

Kan man ta bolån med förälder?

– Att föräldern går in som medlåntagare på bostaden innebär att den är låntagare på samma villkor som du som bor i bostaden. Har man möjlighet att få stöttning på detta sätt så underlättar det möjligheten att kunna låna till en bostad.

Vilka uppgifter behöver banken för bolån?

Innan du beviljas ett lån får du fylla i uppgifter om din inkomst, vilka utgifter du har, eventuella andra skulder samt visa vilken inkomst du har haft de senaste tre åren. Hur mycket du får låna beror också på om du delar utgifter med någon, om det finns barn med i bilden, vilka tillgångar du har och så vidare.

Kan mina föräldrar ta lån åt mig?

Du och ditt barn kan ta bolån tillsammans. Tänk på att det gemensamma lånet kommer att räknas med i din egen ekonomi och kan påverka dina möjligheter att ta andra lån. Läs mer om vad det innebär att vara medsökande och medlåntagare.