:

Har cyklister företräde i rondell?

Innehållsförteckning:

  1. Har cyklister företräde i rondell?
  2. Vilka skyldigheter har du gentemot cyklister på en Cykelpassage?
  3. Vem har företräde vid övergångsställe?
  4. Vad gäller på 2 1 väg?
  5. Är det förbjudet att cykla på övergångsställe?
  6. Är det lag på att stanna vid övergångsställe?

Har cyklister företräde i rondell?

Oro för bilister Men han bekräftar att särskilda regler gäller när en bilist svänger ut ur en rondell eller korsning och passerar en cykelbana. Då har både bilisten och cyklisten skyldigheter. Bilisten ska ge cyklisten tillfälle att passera, men det är fortfarande bara cyklisten som har väjningsplikt.

Vilka skyldigheter har du gentemot cyklister på en Cykelpassage?

När vägmärket om cykelöverfart finns uppsatt så har du som fordonsförare väjningsplikt gentemot cyklister, på samma sätt som du har väjningsplikt gentemot gående på ett övergångsställe. När du som cyklist ska korsa en väg på en cykelpassage har du väjningsplikt.

Vem har företräde vid övergångsställe?

Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående. Fordonsföraren ska alltså släppa fram den som går. Men gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående.

Vad gäller på 2 1 väg?

Stigningsfält och 2+1-väg Normalt använder man det högra körfältet. Det vänstra körfältet ska bara användas av den som vill göra en omkörning. På 2+1-väg med vajerräcke eller annan typ av mittbarriär gäller samma regler som för stigningsfält.

Är det förbjudet att cykla på övergångsställe?

Övergångsställe Det är inte förbjudet att cykla över ett övergångsställe, men övergångsstället är till för de gående och därför är det olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. Korsar du övergångsstället på cykeln har du alltid väjningsplikt mot gående och fordon.

Är det lag på att stanna vid övergångsställe?

Du ska i god tid sänka hastigheten eller stanna. Du får köra vidare endast om det kan ske utan fara eller hinder. Du får inte stanna eller parkera på ett övergångsställe eller närmare än 10 meter före ett övergångsställe. Du får inte köra om strax före eller på ett obevakat övergångsställe.