:

Hur fungerar en klämringskoppling?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en klämringskoppling?
  2. Hur man böjer rör?
  3. Hur hårt ska man dra en rörkoppling?
  4. Hur är en klämringskoppling konstruerad och vilka utföranden finns av klämringskopplingar?
  5. Hur bockar man rostfria rör?

Hur fungerar en klämringskoppling?

Klämringskopplingar finns av olika fabrikat, men de fungerar i stort sett likadant. Kopplingen består av en mutter som dras på en gänga. Runt själva röret sätts en konisk ring som kommer att täta när kopplingen dras åt. I plaströr och glödgade kopparrör (mjuka) säter man en stödhylsa för att ge stadga.

Hur man böjer rör?

När du ska böja ett rör ska det stöttas inifrån för att inte plattas till i böjen. Det klarar man med en så kallad bockfjäder, som är tillverkad av ståltråd. Bockfjädrar finns i olika dimensioner och ska passa någorlunda till rörets invändiga diameter.

Hur hårt ska man dra en rörkoppling?

SV: Åtdragningsmoment för rörkopplingar? Om det är klämringskopplingar, så anger tillverkarna hur många varv som de skall dras med koppar resp PEX-rör. Jag tror inte det är tillförlitligt att dra med momentnyckel då momentet beror på om man smort kopplingen först eller inte.

Hur är en klämringskoppling konstruerad och vilka utföranden finns av klämringskopplingar?

Klämringar varierar i utseende och material men är oftast formade som en ring med snedslipade kanter. För att fungera ordentligt måste klämringen placeras på rätt sätt, detta betyder oftast att sidan med den största delen slipad yta skall vara vänd bort från muttern.

Hur bockar man rostfria rör?

Fyll röret med fin sand och slå en träplugg i varje ända. Sedan värmer du med gas tills röret blir mjukt så att det går att böja med handkraft. Järnhandlaren har trissor att sätta i borrmaskinen för att polera rostfritt.