:

Kan isolering mögla?

Innehållsförteckning:

  1. Kan isolering mögla?
  2. När ska man ha ångspärr?
  3. Kan isolering torka?
  4. Är gammal isolering farlig?
  5. När behövs luftspalt?
  6. Vad är Installationsskikt?
  7. Kan man använda isolering som blivit blöt?
  8. Kan man använda gammal isolering?
  9. Vad händer om man inte har luftspalt?
  10. Måste man ha luftspalt i yttervägg?
  11. Hur isolerar man en vägg inifrån?

Kan isolering mögla?

Mögel finns i princip överallt, representerat som sporer eller påväxt på olika material. Isolering är inget undantag. Mögelsporer byggs med isoleringen in i väggar, tak och golvbjälklag. Här kan sporerna ligga i träda under många år samtidigt som nytt mögel kan tillföras via luftrörelser i och igenom isoleringen.

När ska man ha ångspärr?

Nya hus är oftast isolerade med 3–500 mm isolering (till exempel mineralull), och det är avgörande för valet av ångspärr. Som tumregel säger man att du ska ha en ångspärr i ditt hus om du har tjockare isolering än 200 mm i väggarna och taket.

Kan isolering torka?

Tekniken att torka isoleringen i uppreglade golv och väggar är enkel, det som ska efterstävas är stor omsättning av torr luft i den blöta konstruktionen. Den torra luften leds in i konstruktionen direkt från avfuktaren. Om man önskar en större luftgenomströmning kan en extra lågtrycksfläkt typ HP2000XT användas.

Är gammal isolering farlig?

Gammal isolering kan innehålla hälsofarliga ämnen som frigörs vid borttagandet och som har negativ inverkan både på den som utför arbetet och på hela husmiljön. Det kan till och med handla om cancerframkallande asbest, som kräver ett speciellt angreppssätt vid saneringen.

När behövs luftspalt?

Både branta tak och tak med mindre lutning brukar förses med luft- spalt. Särskilt branta tak med stor ventilerad luftvolym anses behöva ventileras. Ofta sker ventilationen genom ventila- tionsöppningar såväl vid takfot och taknock som i gavlarna.

Vad är Installationsskikt?

Installationsskikt Ett tunnare lager isolering och liggande reglar. Installationsskiktet bryter köldbryggan och låter dig dölja eventuella elinstallationer och rör utan att du behöver bryta fuktspärren.

Kan man använda isolering som blivit blöt?

Man ska därför inte ha en för hög fuktighet i sin konstruktion. Då kan till exempel träregeln, som är ett organiskt material, i en konstruktion starta en process som utvecklas till ett mögelproblem. Är inte glasullen blöt eller ser missfärgad ut går isoleringen att använda.

Kan man använda gammal isolering?

Gammal isolering blir med tiden komprimerad eller deformerad, vilket gör att många luftfickor bildas. Detta innebär att drag och kalluft ändå kommer igenom konstruktionen. Under 1970-talet till slutet av 1990-talet byggdes vanligtvis husen med 10-15 cm isolering.

Vad händer om man inte har luftspalt?

Mängden fukt som tillförs konstruktionen när fuktig inneluft strömmar ut små otätheter blir ofta så omfattande att skador uppkommer oavsett om konstruktionen är utförd med luftspalt eller ej. Punktvis vid otätheterna kan det emellanåt vara fråga om upp emot en dl vatten under ett dygn.

Måste man ha luftspalt i yttervägg?

Träregelväggar kan drabbas av fuktskador, vilket kan leda till dålig inomhusmiljö som i sin tur kan leda till hälsoproblem. Fuktskadorna kan bland annat orsakas av brister i detaljutförande, som kan leda till att regn tar sig in.

Hur isolerar man en vägg inifrån?

Väggen isoleras i två skikt. Spika upp en träregelstomme 45 eller 70 mm från väggen, beroende på hur tjock isolering du vill ha i innersta skiktet. Är det ont om plats kan du även använda Fasadboarden bakom reglarna. Använd reglar 45 x 95 mm eller tjockare beroende på hur tjock isolering du vill ha i det andra skiktet.