:

Vad är Mikroangiopati?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Mikroangiopati?
  2. Hur kan ett diabetessår uppstå?
  3. Vad kan man göra vid Diabetessjukdom för att minska risken för sår och andra problem med fötterna som kan leda till amputation?
  4. Vad är Charcot fot?
  5. Vad menas med nedsatt glukostolerans?
  6. Vad är diabetes mellitus typ 2?
  7. Vilka omvårdnadsåtgärder kan personer med diabetes göra och vad kan vi som personal hjälpa till med?
  8. Varför är såren svårläkta när man har diabetes?
  9. Vad är Charcot Marie Tooth?
  10. Vad betyder glukostolerans?

Vad är Mikroangiopati?

Mikroangiopati (småkärlsjuka) Det är samma kärlskador som ger upphov till retinopati (ögonskador), nefropati (njurskador) och neuropati (nervskador). Den gör också att cirkulationen i hudens kapillärsystem är nedsatt vilket försämrar sårläkningsförmågan. Detta går inte att testa eller åtgärda på något sätt.

Hur kan ett diabetessår uppstå?

Diabetes är inte ett utan flera olika tillstånd med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig energin från maten på rätt sätt.

Vad kan man göra vid Diabetessjukdom för att minska risken för sår och andra problem med fötterna som kan leda till amputation?

Kritisk ischemi och nedsatt perifer cirkulation Arteriell revaskularisering antingen via angioplastik eller kärlkirurgi skall alltid övervägas vid fotsår som visar tecken på fördröjd läkning, vid akuta ischemiska tillstånd och möjligen vid progredierande claudicatio. Rökstopp är av yttersta vikt.

Vad är Charcot fot?

Charcotfot är kollaps av delar av fotskelettet hos patienter med neuropati. Även mjukdelar drabbas. Beskrevs ursprungligen 1868 av Jean-Martin Charcot och kännetecknas av värmeökad, rodnad, svullen fot. Drabbar oftast diabetiker med neuropati.

Vad menas med nedsatt glukostolerans?

Nedsatt glukostolerans innebär att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare. Det beror framför allt på att cellerna har blivit mindre känsliga för insulin. Det kallas för insulinresistens.

Vad är diabetes mellitus typ 2?

Diabetes typ 2 innebär att din insulinproduktion inte är tillräcklig för kroppens behov. Det leder till förhöjda blodsockervärden som på sikt kan vara mycket skadliga för din hälsa.

Vilka omvårdnadsåtgärder kan personer med diabetes göra och vad kan vi som personal hjälpa till med?

Att vara fysiskt aktiv med ökad puls i form av rask promenad, cykling eller annan aktivitet anpassad till personens förmåga utgör en viktig del av behandlingen. Fysisk aktivitet har blodsockersänkande effekt, har effekt på insulinkänslighet och på sikt minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Varför är såren svårläkta när man har diabetes?

Personer med diabetes löper stor risk att få svårläkta sår på fötterna. Detta kan bero på: Dålig cirkulation i småartärerna trots att pulsarna på fotryggen kan vara normala. Dålig cirkulation i de stora blodkärlen.

Vad är Charcot Marie Tooth?

Charcot-Marie-Tooths sjukdom (CMT) är ett samlingsnamn för en grupp nedärvda polyneuropatier. Polyneuropatier är sjukdomar som påverkar funktionen i de perifera nerverna (nervsystemet utanför hjärnan och ryggmärgen).

Vad betyder glukostolerans?

Nedsatt glukostolerans innebär att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare. Det beror framför allt på att cellerna har blivit mindre känsliga för insulin. Det kallas för insulinresistens.