:

Hur gör man granar?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man granar?
 2. Kan en gran få nya rötter?
 3. Kan man ha Sockertoppsgran inomhus?
 4. Vad kan man göra med en gran?
 5. Vad ska man tänka på när man tar in granen?
 6. Hur länge kan en gran stå utan vatten?
 7. Kan man ta sticklingar av gran?
 8. Är Sockertoppsgran giftig?
 9. Hur sköter man en Sockertoppsgran?
 10. Vad är granen bra för?
 11. Hur håller granen bäst?

Hur gör man granar?

Gör ett nytt snitt med yxa eller såg och sätt granen i vatten, gärna redan ute om vädret är milt. Väl inne placerar du trädet i en stadig julgransfot och ser till att granens stam hela tiden står i vatten. Dags att klä och dekorera din gran med vackra julgranspynt.

Kan en gran få nya rötter?

En avsågad gran kan tyvärr inte få rötter igen så det fungerar inte att du tar din julgran och sätter ut den i trädgården. Vissa växter kan man ta sticklingar av (klipp av en gren) och sätta ner dem i marken och vid rätt fuktighet slår de nya rötter.

Kan man ha Sockertoppsgran inomhus?

En stor ädelcypress eller sockertoppsgran står i stram givakt på trappen och hälsar välkommen. Småljus lyser upp och krukan kan du svepa in i t ex säckväv med rött band eller grovt snöre om ”magen, om du saknar så stor ytterkruka. Barrväxterna inomhus kan du klä med slingor av miniljus och med lätt pynt.

Vad kan man göra med en gran?

Gran är det träslag som i första hand används till konstruktionsvirke. Till snickerier, lister och invändiga paneler används vanligen virke från furu men även gran kan användas. Lövträ, till exempel ek och bok, används i golvbeläggningar och i möbler.

Vad ska man tänka på när man tar in granen?

Vattna, vattna och vattna! När du precis tagit in din gran bör du vattna ofta därefter kan du öka vattningsintervallerna något. Låt aldrig din gran suga torrt – då riskerar du att den slutar suga upp vatten. Om du är på väg att köpa ny julgransfot, se då till att köpa en som har så stor vattenbehållare som möjligt.

Hur länge kan en gran stå utan vatten?

Gärna i ett dygn och helst i julgransfoten eller en hink med vatten. Granen behöver dricka mycket första dygnet! Efter det är det viktigt att man vattnar regelbundet – låt granen aldrig stå utan vatten! Om granen står utan vatten kommer den att börja barra.

Kan man ta sticklingar av gran?

Rotning av gransticklingar görs lämpligast i lätt, genomsläppligt substrat. Stick ner kvisten 4-5 cm. Kvisten har inga rötter från början, vilket betyder att det måste vara en hög luftfuktighet runt barren. Vidare är det en fördel om man kan få rotbildningen att ske före det att knoppen bryter.

Är Sockertoppsgran giftig?

Tre stora tujor, två bolltujor, en fågelbogran, och en okänd gullbarrig växt. Sockertoppsgranen har redan förberett sig inför advent med röda kulor. Det är den giftiga besksötan som dykt upp , jag vet inte varifrån, och slingrar sig in i granen. I Nordingrå har jag besksöta, HÄR kan du läsa om den.

Hur sköter man en Sockertoppsgran?

Ska sockertoppsgranen stå i kruka bör den efter inköp planteras om i en större. Ju större kruka desto mer jord och fukt får den och din barrväxt kommer inte att torka ut för snabbt. Blanda även i långtidsverkande gödsel. Vattna igenom krukan ordentligt så att jorden och växtens rotsystem binder ihop sig.

Vad är granen bra för?

Grankådan sägs ha tuggats flitigt förr i tiden för dess antibakteriella egenskaper och rikedom på C-vitamin. Den ansågs bland annat ge god andedräkt, rena tandköttet och lindra skörbjugg. Granskotten är också rika på C-vitamin och har använts länge i matlagning.

Hur håller granen bäst?

Granar gillar kyla och därför dör de ofta snabbare i värmen inomhus. För att ge granen bättre chans att överleva bör du först låta granen stå en stund utanför huset på balkongen, innergården eller i ett svalt garage. Om möjligt, förse den också med vatten. Ställ den förslagsvis i en hink.