:

Vad händer när en finansbubbla spricker?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer när en finansbubbla spricker?
  2. Vad är en ekonomisk bubbla?
  3. Vad är en Tillgångsbubbla?
  4. När spricker börsen?
  5. Är Sverige i en bostadsbubbla?

Vad händer när en finansbubbla spricker?

Följden av en finansbubbla beror på hur stor och omfattande bubblan är. En stor bubbla kan leda till börskrasch och ekonomisk kollaps för ett helt land. Förlorarna är främst de som kom in i slutskedet av prisuppgången, innan bubblan sprack. De har betalat det högsta priset, och förlorar mest när priset rasar.

Vad är en ekonomisk bubbla?

En överdriven prisuppgång på tillgångar som sedan faller snabbt i värde. Fastighets- och aktiemarknaden är mest utsatta för bubblor.

Vad är en Tillgångsbubbla?

Det är viktigt att framhålla att den potentiella fara för samhällsekonomin som en tillgångsbubbla kan utgöra beror på den miljö i vilken den utvecklas. En finansiell prisbubbla kan i vid mening definieras som skillnaden mellan faktiskt marknadspris och fundamentalt pris.

När spricker börsen?

Den världsberömde investeraren Jeremy Grantham förutspår nu att superbubblan vi befinner oss i kommer spricka när som helst. Det skulle innebära ett börsras på 45 procent, menar han.

Är Sverige i en bostadsbubbla?

Ekonomi Bostadsmarknaden i Sverige är, tillsammans med de i Kanada och Nya Zeeland, potentiella bubblor redo att spricka, enligt Bloomberg News. Den svenska bomarknaden anses vara den tredje mest bubbliga av 23 undersökta länders.