:

Hur får man diagnosen PCOS?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man diagnosen PCOS?
  2. Kan män testa sig för PCOS?
  3. Varför får män PCO?
  4. I vilken ålder får män PCOS?
  5. Kan man gå ner i vikt om man har PCOS?
  6. Är PCOS medfött?

Hur får man diagnosen PCOS?

Diagnosen PCOS De tre kriterierna är: Oregelbunden/utebliven ägglossning. Klinisk och/eller biokemisk hyperandrogenicitet (högre andel av ett visst hormon). Polycystiska ovarier på ultraljud (en eller båda äggstockarna är förstorade och har många äggblåsor).

Kan män testa sig för PCOS?

Du kan få hjälp att kolla upp det här på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Du kan också boka tid på en gynmottagning. Då får du lämna blodprover, och om du vill får du göra en gynekologisk undersökning med ultraljud via slidan. Har du PCO/PCOS kan läkaren då se många små omogna äggblåsor på äggstockarna.

Varför får män PCO?

Varför får man PCOS? Det är inte helt klarlagt varför man får PCOS men forskarna har funnit en rubbning i kroppens blodsockersystem (insulinsystem) hos de som drabbats. Det är också känt att kvinnor med PCOS har en överskottsproduktion av könshormonet testosteron.

I vilken ålder får män PCOS?

Man tror att mellan 5-10 procent av alla kvinnor är drabbade. Man kan ha både PCO och PCOS utan att märka det. Det är vanligast att man får diagnosen i åldern 20 till 30 år.

Kan man gå ner i vikt om man har PCOS?

Det är ofta en följd av insulinresistens eller en förhöjd testosteronnivå. Ett högt BMI brukar förvärra besvären med PCOS och därför är det bra att försöka gå ner i vikt. Ibland räcker det med några kilos viktnedgång för att normalisera hormonbalansen och få en mer regelbunden ägglossning och menstruation.

Är PCOS medfött?

Eftersom könshormonerna östrogen och progesteron styr menscykeln, leder en sådan rubbning till att man får glesa menstruationer eller att mensen uteblir helt. Det finns även ärftliga samband. Risken ökar något om man har en mamma eller syster som har sjukdomen.