:

Varför blandar sig inte olja och vinäger?

Innehållsförteckning:

  1. Varför blandar sig inte olja och vinäger?
  2. Vilket ämne i äggulan binder ihop vätskor och fett för att bilda en emulsion?
  3. Varför skär sig dressingen?
  4. Är juice en lösning?
  5. Vad krävs för att det ska bildas emulsioner?
  6. Hur mycket fett binder en äggula?

Varför blandar sig inte olja och vinäger?

Ett sånt ämne är Lecitin. Det ämnets molekyler har två sidor. Den ena sidan är löslig i vatten - och i vinäger. Den andra sidan av molekylen är löslig i olja och andra fetter.

Vilket ämne i äggulan binder ihop vätskor och fett för att bilda en emulsion?

Jo, man tar hjälp av äggulan som äktenskapsmäklare. Den innehåller nämligen det emulsionsfrämjande ämnet lecitin, en fosfolipid som praktiskt nog har en fettälskande och en vattenälskande del. När man vispar ner oljan i äggulan så delar oljan upp sig i miljontals små droppar.

Varför skär sig dressingen?

Är det för lite vatten så skär sig blandningen, och fettet börjar ansamlas i droppar och hela skapelsen blir en oljig besvikelse. Är det för mycket vatten blir såsen för tunn och, ja, vattnig.

Är juice en lösning?

Läsk är (o ast) en genomskinlig lösning där ämnen som socker, citronsyra och koldi- oxid är löst i vattnet. Juice med fruktkött innehåller t. ex. brer som inte är lösta i vattnet.

Vad krävs för att det ska bildas emulsioner?

En emulsion är en blandning, eller dispersion, av två vätskor som normalt inte blandar sig lätt, exempelvis vatten och olja eller fett. Emulsionen framställs genom att den ena substansen slås sönder till så små droppar, att de flyter omkring fritt i den omslutande vätskan.

Hur mycket fett binder en äggula?

En äggula kan binda upp till 1,5 liter olja. Läs mer > Emulsion.