:

Vad är benmärgen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är benmärgen?
  2. Vad har blodkropparna för uppgift?
  3. Vad har lymfocyter för uppgift?
  4. Vad kan anemi bero på?
  5. Hur många gånger kan man få blodtransfusion?

Vad är benmärgen?

Inuti benen finns benmärg I den röda benmärgen bildas röda och vita blodkroppar. Den gula benmärgen innehåller till stor del fett. I den svampaktiga delen av benet finns röd benmärg hos både vuxna och barn. I märghålan är benmärgen röd hos barn, men blir mer gulfärgad ju äldre du blir.

Vad har blodkropparna för uppgift?

Röda blodkroppar, erytrocyter, är en del av blodet och utgör tillsammans med vita blodkroppar (leukocyter) och blodplättar nära 50 % av blodet. Deras uppgift är att frakta syre till cellerna, och koldioxid från dem till lungorna.

Vad har lymfocyter för uppgift?

De vita blodkroppar som kallas B-celler, eller B-lymfocyter, är en av de viktigaste delarna av vårt immunförsvar. B-cellerna producerar antikroppar som gör att kroppen kan känna igen och bekämpa farliga inkräktare, som bakterier och virus.

Vad kan anemi bero på?

Blodbrist uppkommer när blodet innehåller för få röda blodkroppar. Det finns många olika orsaker till blodbrist. Du kan till exempel få blodbrist av järnbrist, vitaminbrist, inflammatoriska sjukdomar, autoimmuna sjukdomar, benmärgssjukdomar, cancer och ärftliga sjukdomar.

Hur många gånger kan man få blodtransfusion?

Transfusioner kan ta olika lång tid Du kan få blodtransfusioner med blodplasma om du har förlorat mycket blod eller har brännskador. Du som får transfusioner för leukemi får ofta både röda blodkroppar och blodplättar, så kallade trombocyter. Hur lång tid en blodtransfusion tar beror på vilka delar av blodet som du får.