:

Hur många gymnasieelever lider av psykisk ohälsa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många gymnasieelever lider av psykisk ohälsa?
  2. Hur många barn och unga lider av psykisk ohälsa?
  3. Varför är det svårt att plugga?
  4. Varför lider unga av psykisk ohälsa?
  5. Hur många barn har psykisk ohälsa i Sverige?

Hur många gymnasieelever lider av psykisk ohälsa?

I den gruppen uppgav 62 procent att de haft återkommande psykiska eller somatiska besvär. Bland 11- och 13-åriga pojkar var andelen hälften så stor (30 procent). Bland 13- och 15-åringar har andelen med återkommande psykiska eller somatiska besvär gradvis ökat sedan 1980-talet.

Hur många barn och unga lider av psykisk ohälsa?

År 2020 var det var totalt 13 procent av de unga 16–29 år som uppgav allvarlig psykisk påfrestning. Andelen bland killarna var 11 procent och bland tjejerna 15 procent. Könsskillnaden var dock inte statistiskt säkerställd.

Varför är det svårt att plugga?

Ett par möjliga orsaker: Du känner dig uttråkad - Det du behöver lära dig är tråkigt. Du börjar fokusera på hur meningslöst det är som du läser om “Varför ska jag lära mig?” och “Vem bryr sig om detta?”. Du känner dig rastlös - Du vill inte slösa tid på att sitta och plugga inomhus.

Varför lider unga av psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa bland unga ökade under perioden . Vi har undersökt tänkbara orsaker till det, och ser att brister i skolans funktion och förändringar på arbetsmarknaden kan vara två anledningar. Allt fler barn och unga i Sverige rapporterar psykisk ohälsa.

Hur många barn har psykisk ohälsa i Sverige?

År 2017/18 uppgav 52 procent av de 13-åriga flickorna och 28 procent av de 13-åriga pojkarna att de hade haft minst två besvär mer än en gång i veckan. Bland de 15-åriga flickorna var andelen 62 procent och bland pojkarna 35 procent.