:

Hur länge sparas en nedlagd förundersökning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge sparas en nedlagd förundersökning?
  2. Hur länge får en misstänkt hållas kvar för förhör?
  3. Vem får inleda förundersökning?
  4. Kan man överklaga en nedlagd förundersökning?
  5. Vad händer efter ett gripande?
  6. Kan man överklaga ett yttrande?

Hur länge sparas en nedlagd förundersökning?

Om en förundersökning lagts ner på grund av att ett brott inte kommer att kunna bevisas, kan förundersökningen alltid tas upp igen om nya uppgifter eller bevis kommer fram. Det som definitivt "lägger ner" ett ärende är när preskription infaller.

Hur länge får en misstänkt hållas kvar för förhör?

Gripande och anhållande Det innebär att den misstänkte omedelbart tas om hand. Det får ske när polisen inte kan eller hinner vänta på ett beslut från åklagaren om anhållande. Den som grips får hållas kvar för förhör i högst tolv timmar och ska sedan släppas fri om inte åklagaren beslutar att anhålla den misstänkte.

Vem får inleda förundersökning?

Polisen är oftast förundersökningsledare under spaningsskedet, då man utreder vem som kan misstänkas för brottet. När polisen har kommit så långt att någon skäligen kan misstänkas för brottet tar en åklagare över förundersökningsledningen. Vid mindre allvarliga brott är polisen fortsatt förundersökningsledare.

Kan man överklaga en nedlagd förundersökning?

Är man missnöjd med en polis eller åklagares beslut att lägga ned en förundersökning kan man begära så kallad överprövning av beslutet. En begäran om överprövning skickas till den lokala polismyndigheten eller åklagarkammaren där beslutet fattades.

Vad händer efter ett gripande?

Polisen kan fatta beslut om ett gripande om ärendet är brådskande och om brottet kan ge fängelse. Annars är det åklagaren som ska fatta det beslutet. Det är också åklagaren som snarast beslutar om en gripen person ska anhållas. Om det inte finns skäl för ett anhållande, så ska den gripna personen släppas omgående.

Kan man överklaga ett yttrande?

Du kan överklaga ett sådant allmänt beslut om du till exempel anser att din kommun eller region har gjort ett formellt fel eller överskridit sina befogenheter. Att överklaga kommunens eller regionens allmänna beslut kallas för laglighetsprövning enligt kommunallagen.