:

Är hemsjukvård gratis?

Innehållsförteckning:

  1. Är hemsjukvård gratis?
  2. Vem beviljar sjukresor?
  3. Vad innebär det att ha hemsjukvård?
  4. Hur beviljas Sjukresa?
  5. Vem utfärdar Sjukresekort?
  6. Vilka är Hemsjukvårdens uppgifter och hur går det till att få hemsjukvård?

Är hemsjukvård gratis?

Vad kostar det? All tillfällig vård i hemmet som sker genom vårdcentralen eller hemsjukvården är kostnadsfri för dig som är inskriven i det som kallas basal hemsjukvård eller är över 85 år. I övrigt gäller de vanliga patientavgifterna.

Vem beviljar sjukresor?

Det är du som behandlande vårdgivare som utifrån en medicinsk bedömning beviljar tillstånd för sjukresor till dina patienter. Regelverket är ett stöd för dig som beslutar om dessa tillstånd. För hjälp och stöd vid tillståndsgivning av sjukresor kan du använda dig av Sjukresehandboken.

Vad innebär det att ha hemsjukvård?

Hemsjukvården kan innehålla medicinska insatser, rehabilitering och omvårdnad. Hemsjukvård kan omfatta alltifrån enkla avgränsade vårdåtgärder med flera dagars mellanrum till sjukvård med många besök och åtgärder per dygn för svårt sjuka patienter.

Hur beviljas Sjukresa?

Det är endast tillståndsgivare som får bevilja tillstånd för sjukresa. Tillståndsgivare är personal inom vården som enligt patientdatalagen >> har skyldighet att föra journal. Det är till exempel läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, tandläkare, kurator, psykolog. Oftast krävs det en legitimation i yrket.

Vem utfärdar Sjukresekort?

Sjukresekort. När du ska göra en sjukresa med taxi eller rullstolstaxi behöver du ett sjukresekort. Kortet får du av din vårdgivare. På baksidan av kortet finns det nummer som du talar om när du beställer din resa.

Vilka är Hemsjukvårdens uppgifter och hur går det till att få hemsjukvård?

Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i ditt hem. Det kan vara till exempel hjälp med dina mediciner, injektioner, såromläggningar, provtagningar eller annan omvårdnad. Även förskrivning av inkontinenshjälpmedel ingår i hemsjukvårdens insatser.