:

Vem skapade humanistiska perspektivet?

Innehållsförteckning:

  1. Vem skapade humanistiska perspektivet?
  2. Vad är det som påverkar oss och vårt beteende enligt det biologiska perspektivet?
  3. Hur skiljer sig humanismen från de två andra perspektiven psykodynamiska & behavioristiska?
  4. Vad säger humanismen om hälsa och ohälsa?
  5. Hur växte det humanistiska perspektivet fram?

Vem skapade humanistiska perspektivet?

Humanistisk psykologi är ett synsätt inom psykologi som huvudsakligen utvecklades av Carl Rogers, Fritz Perls, Erich Fromm, Rollo May och Abraham H. Maslow i USA under 1960-talet.

Vad är det som påverkar oss och vårt beteende enligt det biologiska perspektivet?

Det biologiska perspektivet förutsätter att beteenden, tankar och känslor kan förklaras med kroppsliga processer. I fokus för den biologiska psykologin ligger ofta nervsystemet och hjärnan, denna del av psykologin kallas för neuropsykologi .

Hur skiljer sig humanismen från de två andra perspektiven psykodynamiska & behavioristiska?

Det humanistiska perspektivet inom psykologin växte fram då människor började ifrågasätta den psykodynamiska och behavioristiska determinismen. Till skillnad från de andra två perspektiven tror den humanistiska psykologin på den fria viljan.

Vad säger humanismen om hälsa och ohälsa?

Utifrån en humanistisk inriktning definieras istället hälsa som hur “väl” livet fungerar. Detta kan handla om att jag klarar av att göra det som är viktigt för mig, att jag trivs och upplever att livet är begripligt, hanterbart och meningsfullt.

Hur växte det humanistiska perspektivet fram?

humanistiska perspektivet växte fram då människor började ifrågasätta den psykodynamiska och behavioristiska determinismen. Det är inte biologiska drifter eller mekanisk inlärning som får människan att agera utan en önskan om att finna meningsfullhet i tillvaron.