:

Måste man niga för kungen?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man niga för kungen?
  2. Hur hälsar man kungen?
  3. Vad händer om man säger du till kungen?
  4. Vad menas med kronprinsessa?
  5. Får man ett brev av kungen när man fyller 100 år?

Måste man niga för kungen?

Reglerna är många att hålla koll på för kungligheterna – och för de som möter dem. Här i Sverige avskaffade vår kung Carl XVI Gustaf hovnigningen redan 1973. Kungen ansåg att äldre damer inte skulle behöva slita på sina onda knän och niga för kungen. Men i andra kungahus tummas det inte på regeln.

Hur hälsar man kungen?

Du säger “Kungen” eller “Drottningen” vid ett direkt tilltal. Givetvis kan du även säga “Ni” till kungaparet. Ingen av dem vill bli “duad”. När du skriver till Kungen och då är det alltid formellt.

Vad händer om man säger du till kungen?

– Nej, det låter man vara. Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid. Hur man ska göra med tilltalet är däremot ofta den stora frågan vi får när journalister ska intervjua någon ur kungafamiljen.

Vad menas med kronprinsessa?

Kronprinsessa – antingen en kvinnlig tronarvinge, eller hustrun till en manlig sådan (kronprins), se tronarvinge. Kronprinsessan Victoria – Sveriges tronarvinge och hertiginna av Västergötland.

Får man ett brev av kungen när man fyller 100 år?

Ja, får man verkligen ett brev från kungen när man fyller 100 år är bara ett av många ämnen som vi har uppe när vi ses några dagar före Isidor Lindh fyller tresiffrigt.