:

Vad är Flexsaldo?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Flexsaldo?
  2. Vad är skillnad på flex och komp?
  3. Vad händer om jag säger upp mig?
  4. Vad är en Flex?
  5. Vad är skillnaden på Komptid och övertid?

Vad är Flexsaldo?

Det flextidssaldo du har avser den tid du arbetat eller varit ledig under det fastlagda flextidsutrymmet. Underskott eller överskott på saldot kan du enbart justera inom den ramen. Det betyder till exempel att om du har kommit upp i ett plussaldo på 40 timmar, har du inte rätt att ta ut dem som ledighet i hela dagar.

Vad är skillnad på flex och komp?

En avgörande skillnad mellan flex och övertid är att flex i det statliga villkorsavtalet ger ledighet timme för timme, medan övertid ger ledighet motsvarande 1,5 gånger den arbetade tiden, eller 2 gånger om det gäller kvalificerad övertid, till exempel på helger. Övertid kan ibland betalas ut i lön på motsvarande sätt.

Vad händer om jag säger upp mig?

Om du säger upp dig från ditt arbete blir du som regel avstängd från arbetslöshetsersättning från a-kassan under en tid. Det kan dock finnas skäl som gör att du slipper avstängning hos a-kassan. Kontakta din a-kassa för att få svar på vad som gäller för din a-kassa när du säger upp dig själv.

Vad är en Flex?

Flextid är tid du själv bestämmer över, till exempel om du vill gå till tandläkaren och behöver gå två timmar tidigare en dag. Då kan du arbeta in en halvtimme per dag under fyra dagar, det vill säga det är du som avgör när du jobbar in tiden. Intjänad tid under flextid är timme för timme.

Vad är skillnaden på Komptid och övertid?

I de flesta avtal är övertidsersättningen månadslön delat med 94 för varje timme fram till klockan 20.00 på vardagskvällar. Om både din arbetsgivare och du vill, så kan övertidsersättningen istället tas ut i form av kompensationsledighet med 1½ timme för varje timme.