:

Måste båda föräldrarna godkänna flytt?

Innehållsförteckning:

  1. Måste båda föräldrarna godkänna flytt?
  2. Kan ett barn vara skriven på två adresser?
  3. Kan man Vabba som mormor?
  4. Hur gör man om mormor ska vabba?
  5. Kan en mor eller farföräldrar vara föräldraledig?

Måste båda föräldrarna godkänna flytt?

Vårdnadshavare ska godkänna en flyttanmälan när ett barn flyttar till en adress där ingen av vårdnadshavarna bor. Om barnet har två vårdnadshavare ska alltså båda godkänna anmälan. Det gäller till exempel om barnet flyttar till ett familjehem.

Kan ett barn vara skriven på två adresser?

När ett barn står under vårdnad av två vårdnadshavare som inte bor tillsammans och barnet bor ungefär lika ofta hos båda föräldrarna ska barnet folkbokföras där föräldrarna kommer överens om att barnet ska vara folkbokförts, 7 a § folkbokföringslagen.

Kan man Vabba som mormor?

Ja, det kan du. Rätten till vård av barn är huvudsakligen riktad mot barnets föräldrar. En förälder kan överlåta rätten till en annan nära anhörig som vill avstå från att arbeta för att vårda barnet.

Hur gör man om mormor ska vabba?

Vännen eller släktingen måste gå miste om inkomst för att kunna få ersättningen. Ring kundcenter på 0771-524 524 så skickar vi hem en blankett till den som ska vårda barnet. Du behöver inte själv räkna ut detta. Det räknas ut automatiskt när du ansöker om vab på Mina sidor eller i appen.

Kan en mor eller farföräldrar vara föräldraledig?

Om det finns hinder eller dåliga förutsättningar för en förälder att fullt ut använda sig av alla föräldradagar, ska en mor- eller farförälder kunna ta ut föräldradagar, för att där knyta an ytterligare och stärka banden i familjen.