:

Vad är viktigt att tänka på när man ska lära hunden något nytt?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är viktigt att tänka på när man ska lära hunden något nytt?
 2. Hur får jag min hunds uppmärksamhet?
 3. Får ingen kontakt med hunden?
 4. Vad ska man göra när hunden inte lyssnar?
 5. Hur man får en följsam hund?
 6. Varför lyssnar inte valpen?

Vad är viktigt att tänka på när man ska lära hunden något nytt?

Det finns nämligen inte ett sätt som passar alla hundar, de är ju precis som vi olika individer. En hund kan göra vad som helst för en matbit medan en annan inte bryr sig om du så skulle servera oxfilé. Men det är viktigt att du försöker uppmuntra hunden att göra rätt, istället för att hela tiden påpeka vad som är fel.

Hur får jag min hunds uppmärksamhet?

De flesta hundar stannar upp en kort stund varje gång de får syn på något spännande! Fånga upp och belöna detta beteende! Beröm hunden när den stannar upp och försök sedan locka hunden mot dig, dvs bort från det den fick syn på. Belöna massor om du lyckas få hundens uppmärksamhet.

Får ingen kontakt med hunden?

Kontaktövningar förbättrar dig och din valps möjlighet att kommunicera med varandra. Kommunikation är en viktig del i ett hundägande och också en stor del av det jag kallar ledarskap. Lika viktigt som kontaktövningar är, lika lätt är det. Dessutom så är det så att ju mer din valp lär sig, desto lättare lär den sig mer.

Vad ska man göra när hunden inte lyssnar?

Ju mer du tar initiativ till bra och kul aktiviteter, desto bättre blir er relation. Därmed ökar sannolikheten att hunden lyssnar även när något spännande händer i omgivningen. Ett bra sätt att bättra på er relation är att ofta göra aktiverings- och kontaktövningar med hunden.

Hur man får en följsam hund?

Tips för följsamhet:

 1. Träna kontaktövningar. I olika miljöer och med distraktioner.
 2. Ryck inte för mycket i kopplet eller tjata.
 3. Belöna när hunden gör det du vill. Tex går fint vid din sida.
 4. Belöna spontankontakt.
 5. TÅLAMOD! Låt det ta den tid det tar.
 6. Ha kul!
BE

Varför lyssnar inte valpen?

En grundförutsättning är att hunden generellt är i balans och att den får sina grundläggande behov som exempelvis mat, vila, motion och mental aktivering tillgodosedda. En stressad eller under- stimulerad hund kommer ha svårt att lyda när det gäller.