:

Får man fråga om föräldraledighet?

Innehållsförteckning:

  1. Får man fråga om föräldraledighet?
  2. Får man pengar när man är mammaledig?
  3. Har man rätt att ta ut föräldraledighet när man vill?
  4. Vem betalar min föräldraledighet?
  5. Kan jag ändra min ansökan om föräldrapenning?
  6. Hur många procent av lönen får man när man är mammaledig?
  7. Vad kostar det för min arbetsgivare när jag är mammaledig?
  8. Kan man neka någon föräldraledighet?
  9. Hur ändrar jag Ansökan Försäkringskassan?

Får man fråga om föräldraledighet?

Om du vill vara föräldraledig ska du anmäla det till din arbetsgivare. Huvudregeln är att arbetsgivaren måste reda på det minst två månader innan ledigheten börjar eller om det inte kan ske, så snart som möjligt. Du ska samtidigt tala om hur länge du planerar att vara föräldraledig.

Får man pengar när man är mammaledig?

Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå). Om du har ensam vårdnad om barnet har du rätt till alla 480 dagarna.

Har man rätt att ta ut föräldraledighet när man vill?

När kan en arbetsgivare neka föräldraledighet? Utgångspunkten är alltså att man som arbetstagare har rätt att vara föräldraledig de perioder då man behöver det, under förutsättning att det sker i enlighet med reglerna i lag och kollektivavtal och det inte innebär en påtaglig störning i verksamheten för arbetsgivaren.

Vem betalar min föräldraledighet?

När en anställd är föräldraledig får hen ersättning från Försäkringskassan, så kallad föräldrapenning. Enligt många kollektivavtal har den anställda dessutom rätt till ytterligare ersättning, så kallad föräldrapenningtillägg (FPT) som betalas ut genom AFA-försäkring eller föräldralön som betalas av arbetsgivaren.

Kan jag ändra min ansökan om föräldrapenning?

Ansök gärna för en så lång period som möjligt så rullar utbetalningarna på smidigt. Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny ansökan. Om du gör din nya ansökan med ändringen senaste den 15:e i månaden får du rätt belopp vid nästa utbetalning.

Hur många procent av lönen får man när man är mammaledig?

Hör med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats. De flesta akademiker omfattas av kollektivavtal som ger föräldralön vid föräldraledighet som motsvarar cirka 10% av lönen under lönetaket för föräldrapenning (cirka 40 250 kronor i månaden) samt mellan 80-90% av hela lönen över lönetaket.

Vad kostar det för min arbetsgivare när jag är mammaledig?

De flesta akademiker omfattas av kollektivavtal som ger föräldralön vid föräldraledighet som motsvarar cirka 10% av lönen under lönetaket för föräldrapenning (cirka 40 250 kronor i månaden) samt mellan 80-90% av hela lönen över lönetaket.

Kan man neka någon föräldraledighet?

– Arbetsgivaren kan i princip inte neka föräldraledighet, säger Cecilia Arklid, förbundsjurist på Unionen. Det enda du som förälder – eller blivande förälder – behöver göra är egentligen att meddela din arbetsgivare i någorlunda god tid att du ämnar vara ledig.

Hur ändrar jag Ansökan Försäkringskassan?

Mina sidor är dina personliga sidor där du själv kan starta och följa ditt ärende hos Försäkringskassan. Du kan anmäla, ansöka, ändra dina uppgifter och se vad som händer i ditt ärende.