:

Hur man gör en MKB?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man gör en MKB?
  2. När ska en miljökonsekvensbeskrivning göras?
  3. Vad ska en liten MKB innehålla?
  4. När måste man göra en miljökonsekvensbeskrivning i samband med att man upprättar en detaljplan?
  5. Vad ska ingå i en miljöbedömning?
  6. Vad är en miljöbedömning?
  7. Vad är ett Undersökningssamråd?
  8. Vad är en betydande miljöaspekt?
  9. När krävs MKB detaljplan?
  10. Vad ingår i en miljöbedömning enligt Naturvårdsverket?
  11. Vem gör en miljöbedömning?

Hur man gör en MKB?

Lugn. Ett MKB-projekt är inget du ska ro i hamn ensam. Här är tipsen för att komma igång....Så gör du bästa MKB:n

  1. Fundera över syfte och angreppssätt. ...
  2. Ta hjälp utifrån! ...
  3. Våga prioritera! ...
  4. Gör en seriös alternativredovisning! ...
  5. Samverka med myndigheter.

När ska en miljökonsekvensbeskrivning göras?

Sverige. Enligt svensk lag krävs en miljökonsekvensbeskrivning för alla verksamheter som påverkar miljön. Den grundläggande regleringen finns i 6 kap Miljöbalken med kompletterande bestämmelser i förordningen (2017:966) om miljökonsekvensbeskrivningar.

Vad ska en liten MKB innehålla?

En liten miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla de upplysningar som behövs för en bedömning av de väsentliga miljöeffekter som verksamheten eller åtgärden kan förväntas ge. I de fall länsstyrelsen beslutar att verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan ska en specifik miljöbedömning genomföras.

När måste man göra en miljökonsekvensbeskrivning i samband med att man upprättar en detaljplan?

En strategisk miljöbedömning ska göras när genomförandet av en detaljplan kan antas medföra betydande miljöpåverkan. För att ta reda på om genomförandet av planen kan antas medföra betydande miljöpåverkan ska alla planer genomgå en undersökning inom ramen för plansamrådet.

Vad ska ingå i en miljöbedömning?

Miljökonsekvensbeskrivningen i den strategiska miljöbedömningen ska innehålla uppgifter om miljöförhållandena och miljöns sannolika utveckling om planen inte genomförs. Ett alternativ som beskriver miljöförhållandena och miljöns sannolika utveckling om planen inte genomförs ska alltid finnas med.

Vad är en miljöbedömning?

En miljöbedömning innebär att miljöeffekter ska identifieras, beskrivas och bedömas vid planering av och beslut om planer och program eller verksamheter och åtgärder. Syftet med en miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planering och beslutsfattande så att en hållbar utveckling främjas.

Vad är ett Undersökningssamråd?

Undersökningssamråd. Om en undersökning genomförs ska det ske ett så kallat undersökningssamråd. Undersökningssamrådet ska ske inom ramen för PBL-samrådet och det bör ske i ett tidigt skede av samrådet, det vill säga innan kommunen har sammanställt ett planförslag.

Vad är en betydande miljöaspekt?

Miljöaspekter är de aktiviteter som ger upphov till miljöpåverkan. Universitetet har miljöaspekter med positiv miljöpåverkan, t. ex. forskning och utbildning men också miljöaspekter som har en negativ miljöpåverkan, t.

När krävs MKB detaljplan?

Om detaljplanens genomförande antas medföra betydande miljöpåverkan i lagens mening ska miljöbedömning genomföras och en MKB upprättas i enlighet med 6 kapitlet miljöbalken. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i detaljplanen eller programmet så att en hållbar utveckling främjas.

Vad ingår i en miljöbedömning enligt Naturvårdsverket?

En miljöbedömning innebär att miljöeffekter ska identifieras, beskrivas och bedömas vid planering av och beslut om planer och program eller verksamheter och åtgärder. Syftet med en miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planering och beslutsfattande så att en hållbar utveckling främjas.

Vem gör en miljöbedömning?

Enligt 6 kap. 3 § miljöbalken ska en myndighet eller en kommun som upprättar eller ändrar en plan eller ett program som krävs i lag eller annan författning göra en strategisk miljöbedömning om genomförandet av planen, programmet eller ändringen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.