:

Vad är kranskärlssjukdomar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är kranskärlssjukdomar?
  2. Vad är förträngningar?
  3. Vad är skillnaden mellan angina pectoris och hjärtinfarkt?
  4. Vad är orsaken till kärlkramp?
  5. Hur ser sambandet ut mellan angina pectoris hjärtinfarkt och hjärtsvikt?

Vad är kranskärlssjukdomar?

Kranskärlssjukdom är en långvarig sjukdom, och en av de vanligaste hjärtsjukdomar. Det typiska symptomet kallas kärlkramp eller angina pectoris-anfall. Kranskärlssjukdomens förlopp beror på om förträngningen av kranskärlen kan stoppas.

Vad är förträngningar?

En kranskärlsröntgen görs för att undersöka om det finns förträngningar eller stopp i kranskärlen, som försörjer hjärtat med blod. Du kan få genomgå undersökningen om du har misstänkt kärlkramp, hjärtinfarkt eller om det finns misstanke om andra hjärtbesvär.

Vad är skillnaden mellan angina pectoris och hjärtinfarkt?

Bröstsmärta vid kärlkramp och vid hjärtinfarkt liknar varandra, men den senare är mer intensiv och långvarig. En typisk kärlkrampsattack är relativt kort och varar i regel högst tio minuter. Symtomen vid hjärtinfarkt är ofta mer långvariga – över 20 minuter.

Vad är orsaken till kärlkramp?

Kärlkramp beror oftast på att det har blivit alltför trångt i ett eller flera av hjärtats kranskärl. Hjärtat får då inte tillräckligt med syre och du får ont i bröstet, särskilt när du anstränger dig.

Hur ser sambandet ut mellan angina pectoris hjärtinfarkt och hjärtsvikt?

Kärlkramp beror oftast på att det har blivit alltför trångt i ett eller flera av hjärtats kranskärl. Hjärtat får då inte tillräckligt med syre och du får ont i bröstet, särskilt när du anstränger dig. Att ha kärlkramp ökar risken för hjärtinfarkt. Ring genast 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte går över.