:

Är samsovning säkert?

Innehållsförteckning:

  1. Är samsovning säkert?
  2. Hur vanligt är samsovning?
  3. När kan man börja Samsova?
  4. Hur Samsover ni?
  5. När börja sova i egen säng?

Är samsovning säkert?

Om du ändå vill ha ditt nyfödda barn hos dig i sängen är det viktigt att barnet får en säker sovplats, exempelvis att barnet sover i sin barnvagnsinsats eller någon liknande konstruktion som har kanter – en egen så kallad bed in bed. Det kallas säker samsovning. Läs om att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Hur vanligt är samsovning?

Slutligen noteras att samsovning är ganska vanligt numera; upp till 70 procent av mödrar uppges praktisera detta delar av natten under de första månaderna.

När kan man börja Samsova?

Som ni säkert vet så rekommenderar Socialstyrelsen att spädbarn upp till 3 månader sover säkrast i egen säng. Detta på grund av att det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Hur Samsover ni?

Undvik att ha husdjur och andra barn i sängen p.g.a risk att de hamnar över barnet. Om ni ändå väljer att ha barn/husdjur i sängen se till att de inte ligger bredvid bebisen. Se till att barnet ligger så att han/hon inte kan ramla ur sängen eller fasta mellan madrassen och väggen. Om möjligt låt barnet somna på rygg.

När börja sova i egen säng?

I Sverige är den allmänna rekommendationen att spädbarnet sover i egen säng och i samma rum som föräldrarna de första 3-6 månaderna för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Den här forskningen menar att redan efter 4 månader kan man börja vänja barnet vid att sova i eget rum.