:

Hur vet du om du har en Vägvänlig fjädring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet du om du har en Vägvänlig fjädring?
  2. Hur räknar man ut lastsäkring?
  3. Vad menas med Vägvänlig fjädring?
  4. Vad är en Lastindikator?
  5. Vad menas med Surrningsstyrka?

Hur vet du om du har en Vägvänlig fjädring?

tis , 62 Tanken bakom vägvänlig fjädring är att om belastningen är max 9,5 ton på axlarna i en boggie så får du ha 19 tom boggietryck på BK 1 väg. Det uppnås med antingen luftfjädrad boggie eller en tandemboggie där boggiecentrum ligger mitt mellan axlarna.

Hur räknar man ut lastsäkring?

Börja med att räkna ut säkring mot glidning. Tittar man i tabellen får man fram hur många ton ett spännband hindrar att glida; 3,2 ton i sidled, 0,5 ton framåt, 3,2 ton bakåt. Det skulle behövas 14 spännband för att hindra glidning eftersom 14 * 0,5 ton = 7 ton.

Vad menas med Vägvänlig fjädring?

Vägvänlig fjädring Anges om drivaxeln är försedd med dubbelmonterade hjul och luftfjädring eller annan likvärdig fjädring.

Vad är en Lastindikator?

Lastindikatorn gör det möjligt att övervaka last och axeltryck för att högsta tillåtna vikt för fordonskonfigurationen ska kunna utnyttjas fullt ut och minskar risken för överbelastning. Den mäter och visar trycket på varje axel, lastvikten samt totalvikten för både lastbil och släpvagn.

Vad menas med Surrningsstyrka?

Brottstyrkan är gränsen för vad spännbandet ska tåla när det utsättas för krafter i en enda punkt – alltså om något skulle hängas fritt i bandet. Detta är dock inte relevant då spännband fästs i två punkter vid överfallssurrning vilket betyder att surrningsstyrkan dubblas.