:

Vad ska man tänka på när man köper fisk?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man tänka på när man köper fisk?
 2. Vilka miljömärkningar finns för fisk Vad betyder de Beskriv de olika märkena och hur du kan känna igen dem?
 3. Vilka märkningar används på fisk?
 4. Vad finns det för miljömärkning på fisk och skaldjur?
 5. Vad menas med Svanen?
 6. Vad menas med Bra Miljöval?

Vad ska man tänka på när man köper fisk?

Vilken fisk skall man välja?

 1. MSC - märkningen klingar bra i våra öron. ...
 2. Vad betyder MSC?
 3. Kort svar: Marine Stewardship Council (MSC)
 4. Längre svar: En internationell organisation som utformat standarder för hållbart fiske samt för spårbarhet för fisk och skaldjur. ...
 5. Fiska lagom mycket. ...
 6. Fiska så att haven mår bra.

Vilka miljömärkningar finns för fisk Vad betyder de Beskriv de olika märkena och hur du kan känna igen dem?

ASC grundades 2010 och är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige finns bland annat ASC-märkt pangasius, tilapia, lax och tropisk jätteräka. ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla.

Vilka märkningar används på fisk?

ASC: Förkortningen står för Aquaculture Stewardship Council. Det är en internationell märkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter som granskar miljö- och sociala aspekter. KRAV: Svensk märkning som tar hänsyn till bestånd, bifångst, påverkan på havsmiljön och fiskebåtarnas miljöpåverkan.

Vad finns det för miljömärkning på fisk och skaldjur?

Det finns idag tre huvudsakliga miljömärkningar av fisk. Det är MSC, ASC och KRAV som är bästa tänkbara miljövalet. Genom att välja miljömärkta fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar.

Vad menas med Svanen?

Svanen är en frivillig, positiv märkning. Det betyder att företag själva beslutar om de vill Svanenmärka sina varor eller tjänster. Och att de produkter eller tjänster som har en Svanenmärkning är kontrollerade och godkända enligt våra krav och därmed ett bra val för miljön – en positiv märkning.

Vad menas med Bra Miljöval?

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning. Vår märkning gör det lättare att hitta de produkter och tjänster som är minst skadliga för miljön.