:

Hur ska en julgran se ut?

Innehållsförteckning:

 1. Hur ska en julgran se ut?
 2. Är kungsgran giftig?
 3. Får inte plats med julgran?
 4. Vilka granar är giftiga?
 5. När kan man ta in en kungsgran?
 6. Kan man klippa ner en rumsgran?
 7. Varför blir Rumsgranen brun?

Hur ska en julgran se ut?

Den julgran som barrar minst är kungsgranen (Abies nordmanniana). Kungsgranen barrar knappt alls. Den är inte lika känslig för uttorkning och är därför mycket tåligare då den kan lagra vatten i stammen. När kungsgranen blir för gammal (om man sköter den rätt) så faller inte barren av utan barren gulnar istället.

Är kungsgran giftig?

Det är dessutom fint att julpynta med, samt att det håller hästen sysselsatt. Hästar kan äta gran och granris, men endast från vanlig skogsgran, då kungsgran, silvergran och Europas giftigaste växt idegran är farliga för hästar. Skogsgran, perfekt för hästar att tugga på!

Får inte plats med julgran?

Här är några tips!

 • Köp en färsk gran. Många granodlare hugger granen i redan i oktober eller november. ...
 • Kolla barren vid köpet. ...
 • Låt granen vänja sig vid värmen. ...
 • Ge granen en ny snittyta. ...
 • Ställ granen så svalt som möjligt. ...
 • Vattna ofta. ...
 • Om granen redan har börjat barra… ...
 • Robotdammsugaren hjälper till att städa undan granbarren.

Vilka granar är giftiga?

Vanlig gran (rödgran) samt rumsgran (Araucaria heterophylla), på engelska Norfolk Island Pine, är inte giftiga för katter eller andra djur, men kan möjligen vara lite stickigt att tugga på. Se däremot upp med andra granträd, exempelvis idégran som är mycket giftig.

När kan man ta in en kungsgran?

När du fått hem din julgran, steg för steg Bästa tiden att ta in granen är när vädret är milt så blir inte temperaturskillnaden så stor. Gör ett nytt snitt med yxa eller såg och sätt granen i vatten, gärna redan ute om vädret är milt.

Kan man klippa ner en rumsgran?

Beskär aldrig toppen eftersom växten då förlorar sitt symmetriska utseende. En beskärning gynnar inte heller förgreningen. Döda, gulnade kvistar kan klippas eller plockas bort. Rumsgranen sägs ge äktenskaplig lycka.

Varför blir Rumsgranen brun?

Rumsgranen är mycket lättskött och drabbas mycket sällan av ohyra och andra växtsjukdomar. Den kan få bruna barr och bruna skottspetsar, det beror oftast på extrem övervattning eller långvarig torka. Den klarar rumstemperatur mycket bra men trivs bäst i uterum med en vintertemperatur på 12-15 grader.