:

Vilken ETF ska man köpa?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken ETF ska man köpa?
  2. Hur kan man köpa amerikanska ETF?
  3. Hur investera i ETF?
  4. Kan inte köpa ETF på Avanza?
  5. Var handlas ETF?

Vilken ETF ska man köpa?

Avanza är en utmärkt plats att börja leta efter bra ETF:er. På Avanzas sida ETF – börshandlade fonder finns runt 800 olika börshandlade produkter att välja bland. Många av Avanzas ETF:er kommer från Xtrackers, XACT, Vanguard, VanEck, UBS och SPDR. Det handlar om svenska och europeiska börshandlade fonder.

Hur kan man köpa amerikanska ETF?

Från och med årsskiftet 2018 är det inte möjligt att köpa amerikanska eller kanadensiska ETFer, på grund av omfattande europeiska regelverk: MiFID 2 och PRIIP. Nordnet har ett brett utbud av ETFer och flera amerikanska ETFer är dubbelnoterade på tyska listor som går bra att handla.

Hur investera i ETF?

Eftersom ETF:er är noterade på börsen kan du köpa och sälja dem löpande under dagen, precis som en aktie. De skiljer sig på så sätt från en vanlig värdepappersfond, som du i regel bara kan handla en gång om dagen. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång.

Kan inte köpa ETF på Avanza?

Från och med är det inte längre möjligt att köpa nya ETF:er i dessa länder på grund av omfattande regler från nya regelverk, MiFID 2 och PRIIP. Eftersom instrumenten klassas som komplicerade instrument och för att kunna erbjuda köp i dessa krävs att vi har detaljerad PRIIP-faktablad (på svenska).

Var handlas ETF?

ETF-fonder (Exchange Traded Funds) handlas direkt över börsen precis som vanliga aktier. På svenska brukar de kallas för börshandlade fonder. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång exempelvis ett underliggande index, en råvara, en valuta eller en korg av tillgångar.